Početna strana > Hronika > Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Pozivamo privrednike da bojkotuju odluku o obaveznom članstvu u Privrednoj komori Srbije
Hronika

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti: Pozivamo privrednike da bojkotuju odluku o obaveznom članstvu u Privrednoj komori Srbije

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. mart 2017.

 Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) je prvo podnelo inicijativu za ocenu ustavnosti obaveznog članstva u Privrednoj komori Ustavnom sudu, a zatim lobiralo da identičan tekst potpiše 47 narodnih poslanika.

Smatramo da je pre odlučivanja Ustavnog suda bojkot privrednika najbolje rešenje kojim će privreda referendumski izneti svoj stav o obaveznoj članarini. Naravno ko god od privrednika smatra da mu je plaćanje članarine Privrednoj komori isplativo, slobodan je da to i uradi. UZUZ pozdravlja i podržava svako korišćenje slobode izbora.

Savo Manojlović predsednik UZUZ-a istakao je da:

Ne postoji kazna za neplaćanje, a u slučaju tužbe od strane  tužbe od strane Privredne komore, sud opšte nadležnosti bi trebalo da zastane sa postupkom i zatraži od Ustavnog suda da odluči o ustavnosti navedenog pitanja.

„Referendumskim neplaćanjem izneće se stav o nametnutoj neustavnoj članarini,  a podržati i inicijativa ministra privrede koji je izašao sa obećanjem da se članarina neće plaćati nakon prve godine obaveznog članstva, čime se obavezao i na iniciranje promene postojećeg zakona, pošto takva garancija mora biti zakonski utemeljena.

UZUZ će u narednoj fazi projekta ukoliko privrednici žele osporiti i ustavnost same Odluke o naplati članarine, jer je nezakonito da se članarina obračunava prema prihodu, a ne profitu.

Pozivamo sve privrednike da nam se obrate za savet, ali i da se informišu i uključe aktivno u projekat „Borba za slobodu preduzetništva“.- istakao je Savo Manojlović

Steva Kočalka, predsednik ZREPOK izjavio je da je svojevremeno od 9 članova 7 članova ZREPOK istupilo iz PKS. To govori kakav smo odnos imali sa Privrednom komorom i koliko nisu uspeli da zadovolje ni minimum interesa nas kao privrednika. Dok se Ustavni sud ne izjasni ne treba da plaćamo članarinu. Svaki privrednik ima pravo da odlučuje o svom stavu. Ali očekujemo da naš primer slede mnogi drugi, za šta imamo saznanja i uverenja privrednika iz drugih gradova i udruženja.

Treba da postoji institucija kao što je Privredna komora ali sloboda odlučivanja da li će neko biti njen član treba da bude na svakom Privrednom subjektu u zavisnosti od toga šta očekuje i šta će dobti od tog članstva, rekao je Dragoljub Bjeloglav iz Zrenjanisnkog poslovnog kruga.

Princip transparentnosti je grubo narušen što privreda pre donošenja ove pogrešne odluke nije ni konsultovana, rekao je Miloš Cimeša, predsednik Udruženja distributera pića.

Georgi Ganev, direktor Udruženja hotelijera i restorana HORES istakao je da Privredna komora treba da postoji, ali članarina mora da bude dobrovoljna. Treba je preispitati i ukinuti. Programom i uslugama treba zainteresovati članove.

Milan Knežević, predsednik asocijacije malih i srednjih preduzeća, rekao je da je privredna komora napravljena da dezavuiše sve interese privrede. Ona je produžena ruka Ministarstva finansija i ona daje legitimitet i kredibilitet svim pogrešnim odlukama, kaže on. Ova inicijativa UZUZ je nešto najbolje što se pojavilo u poslednjih 20 godina u Srbiji.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner