Хроника

У згради Председништва одржана седница Савета на националну безбедност коју је заказао Вучић поводом "афере са руским шпијунима"

Штампа
четвртак, 21. новембар 2019.

У згради Председништва Србије завршена је седница Савета за националну безбедност којом је председавао председник Александар Вучић.

Како је јавила репортерка Н1, први је у зграду ушао директор БИА Братислав Гашић. У минут до 18 сати, за када је био заказан почетак седнице, у зграду је ушла и премијерка Ана Брнабић.

Након Гашића, у Председништво је стигао и директор полиције Владимир Ребић, затим министарка правде Нела Кубуровић, као и министар одбране Александар Вулин. У зграду су до почетка седнице пристигли и шефови безбедносних служби.

У једном моменту испред Председништва појавио се и војни комби у пратњи патролног аутомобила на коме је писало "Војна полиција" и из којег је изашло 20-так особа, за које се претпоставља да су агенти ВБА.

Иако је било најављено да ће министар полиције Небојша Стефановић бити у дводневној посети Москви, окупљени сниматељи кажу да мисле су га видели као улази у зграду Председништва. Стефановић је иначе, секретар Савета и координатор служби безбедности.

 У згради Председништва Србије одржава се седница Савета за националну безбедност, коју је заказао председник Србије Александар Вучић поводом могуће шпијунске афере.

Седници присуствују челници служби безбедности, премијерка Ана Брнабић, министарка правде Нела Кубуровић, директор полиције Владимир Ребић, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић.

Најављено је да ће се након седнице председник Србије обратити јавности.

Александар Вучић је у среду дао налог Војнобезбедносној агенцији да истражи могућу шпијунску аферу, у којој руски шпијуни врбују српске агенте. 

Поводом истраге о снимку раније данас се огласио и Кремљ, саопштивши "да је сигуран да ништа не може да наруши односе између Москве и Београда".

О могућној шпијунској афери такође је говорила и портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова, рекавши да је реч о "редовној провокацији пред важан сусрет".

Председник Србије требало би 4. децембра да борави у радној посети у Русији и да се састане са председником Владимиром Путином. 

Блиц је писао да је руски дипломата и припадник војне обавештајне службе Георгиј Клебан актер снимка на коме се види како даје новац једном, наводно високопозиционираном званичнику Србије.

Снимак је 17. новембра објављен на Јутјубу, његова аутентичност потврђена је за Блиц, а потврдио га је и истраживачки новинар Христо Грозев на свом Твитер налогу.

Како је писао Радио Слободна Европа, током новембра особа под корисничким именом "kdjuey" отворила је налог на Твитеру.

Без једног пратиоца или особе коју прати, објавила је видео са свог Јутјуб налога, креираног 17. новембра у 16.30.

Аутентичност снимка такође је потврдила и Безбедносно-информативна агенција.

(РТС, N1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]