Početna strana > Hronika > Prva konferencija Donalda Trampa nakon šest meseci: Protivnici o meni plasiraju sramotne i lažne vesti
Hronika

Prva konferencija Donalda Trampa nakon šest meseci: Protivnici o meni plasiraju sramotne i lažne vesti

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. januar 2017.

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp održaće danas konferenciju za novinare, prvu nakon šest meseci, kako bi najavio povlačenje iz biznisa, ali se pretpostavlja da će glavna tema razgovora sa novinarima biti Rusija, prenosi Rojters.

„Rusija nikada nije vršila pritiske na mene“

Novozabrani predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da Rusija nikad nije koristila mehanizme pritiska na njega.

„Rusija nikad nije pokušala da iskoristi mehanizme pritiska na mene. Nisam ni na koji način povezan sa Rusijom — nikakvim ugovorima, nikakvim zajmovima, ničim!“, napisao je Tramp na svojoj stranici na Tviteru. 

U oktobru su zvanični predstavnici obaveštajnih službi SAD izjavili da „ruski hakeri“ stoje iza sajber napada na izborni sistem zemlje. Kasnije je CIA preko medija optužila Rusiju za hakovanje partijskih servera Demokratske stranke sa ciljem da se pomogne Donaldu Trampu koji je pobedio na izborima za predsednika 8. novembra. Američke vlasti nisu predstavile dokaze o umešanosti Rusije u sajber napade. Rusija poriče ove optužbe.

 - Mi smo devet dana udaljeni od zvaničnog proglašenja za Trampa za 45. predsednika SAD - rekao je potpredsednik SAD Majk Pens na početku svog govora.

Nakon kratkog obraćanja novinarima on je najavio novoizabranog predsednika Donalda Trampa.

- Dobro je biti sa vama - naglasio je Tramp na početku govora nagovestivši da je prestao da govori na konferencijama usled brojnih lažnih vesti koje su se pojavljivale.

On se zahvalio svim medijima koji nisu objavljivali "gluposti" koje su "možda plasirale i obaveštajne agencije", dodavši da ako su zaista one objavile dokumenta koja je oslovio kao "lažne vesti" to bi bio "snažan udarac" njihovom ugledu.

Automobilske kompanije su već odustale od prebacivanja postrojenja u druge zemlje, nadam se da će isto učiniti i farmaceutske

Nastavivši dalje, najavio je da su automobilske kompanije izmenile planove prebacivanja postrojenja, dodavši da se nada da će farmaceutska industrija "kojoj je mnogo dopušteno" i koja ima veliku moć biti sledeća.

Po pitanju programa F-35 letelica, novoizabrani predsednik je najavio da je zajedno sa generalima sprema velike projekte.

- Imaćemo konkurenciju, ali će to biti divna stvar - rekao je Tramp, naglasivši da će on predvoditi i administraciju vojnih veterana.

Na pitanje da li smatra da su procene koje navode da je Rusija predvodila hakerske napade, Tramp je naglasio da su sastanci poverljivi, ali da su mnogi bili prisutni.

- Što se tiče hakovanja, verujem da je u pitanju bila Rusija, ali isto tako verujem da smo hakovani i od strane drugih zemalja i ljudi - rekao je Tramp.

Ipak, on se ponovo vratio na temu poverljivih dokumenata koji su skoro objavljeni i koji bacaju mračnu senku na njegov lik, ponovivši da su sramotne i potpuno neistinite, plasirane u javnost zahvaljujući njegovim protivnicima.

- Predsednik Putin i Rusija objavili su danas saopštenje da su u pitanju lažne informacije. Poštujem što je to uradio. Hakovanje jeste loše, ali pogledajte šta je sve naučeno. Hilari Klinton je saznala pitanja pre debate i nije prijavila. Možete li da zamislite da se to meni dogodilo? Užasno je - prokomentarisao je Tramp.

Upitan da li prihvata da je Putin uticao na to da on bude izabran za predsednika, Tramp je naglasio da "ako se on dopada Putinu kao izbor, to treba da bude predsnost, ne slabost jer su odnosi SAD sa Rusijom užasni".

- Da li zaista verujete da bi Hilari bila snažnija prema Putinu od mene? Da li u to stvarno neko veruje - upitao je Tramp.

"Sa Rusima nemam nikakve dogovore niti dugovanja, niti projekte"

On je naglasio da nije imao "nikakve dogovore" sa Rusijom, "nikakva dugovanja, pozajmice, niti otvorene projekte".

- Za vikend mi je ponuđeno dva biliona dolara za projekat u Dubaiju sa mojim prijateljem. Divan čovek. Odbio sam. Nisam morao, jer kao što znate nije bila konfliktna situacija jer sam predsednik. Pens je takođe ima, ali ne verujem da će mu biti potrebno. Mogao bih da upravljam zemljom i mojom kompanijom istovremeno. Ne bi mi se dopalo, ali mogao bih ako bih hteo - rekao je Tramp, najavivši da će imak menadžment kompanije prepustiti svojim sinovima Donu i eriku i da se potpuno povlači.

U njegovom prvom pojavljivanju pred novinarima, nakon proglašenja pobede 8. novembra, Tramp će najverovatnije odgovarati na pitanja o namerama da poboljša odnose SAD sa Rusijom naročito od kada su obaveštajne službe zaključile da je Rusija hakovanjem pokušala da utiče na predsedničke izbore.

Tramp je u toku prošle godine odbijao da kritikuje ruskog predsednika Vladimira Putina i pokazivao nameru da poboljša odnose sa Moskvom, uključujući i zajedničku borbu protiv Islamske države.

Tramp je ostavio otvorenim pitanje kako će odgovoriti na rusko hakovanje kojima se ta zemlja, prema izveštaju obaveštajnih službi, umešala u predsedničku kampanju.

CNN je juče objavio da su poverljiva dokumenta, koja su obaveštajne službe predstavile Trampu, sadržale i navode napisane na dve stranice, da ruski operativci tvrde da imaju kompromitujuće lične i finansijske podatke o Trampu, međutim FBI nije želeo da komentariše te navode.

 

 

Novoizabrani predsednik je i pod pritiskom da se povuče iz biznisa, kako bi izbegao sukob interesa nakon što se preseli u Belu kuću.

Posle prvobitnih tvrdnji da ne postoji zakon koji bi mogao da mu zabrani da kontroliše biznis dok obavlja funkciju predsednika, Tramp je u decembru promenio mišljenje i kazao da su sačinjeni pravni dokumenti kojima će se on u potpunosti povući iz biznisa, kao i da će te poslove voditi njegova dva starija sina - Donald Tramp junior i Erik.

Inauguracija Donalda Trampa obaviće se 20. januara.

(Tanjug)