Početna strana > Hronika > U Srbiji osigurano svega osam odsto obradivog zemljišta
Hronika

U Srbiji osigurano svega osam odsto obradivog zemljišta

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 30. jul 2012.

U Srbiji je osigurano svega osam odsto obradivog zemljišta, a razlozi za to su nedovoljna obaveštenost poljoprivrednika i slabo razvijena proizvodnja koju zbog malih ulaganja i niskih prinosa nije isplativo osiguravati, izjavio je Milan Uzelac iz „Delta Đenerali osiguranja”.

„Osiguranje poljoprivrednih useva i životinja u Srbiju uglavnom koriste profesionalni poljoprivredni proizvođači i kompanije”, ukazao je Uzelac, koji je pomoćnik direktora direkcije za prodaju osiguranja poljoprivrede „Delta Đenerali osiguranja”. On je naveo da ogroman procenat malih poljoprivrednih proizvođača, pogotovo onih kojih imaju manju imovinu, pa time i prihod, iako zavise od ćudi prirode, jednostavno izbegavaju osiguranje svojih poseda, roda, ploda...

„Samo manji broj od 450.000 registrovanih gazdinstava u Srbiji osigurava se od rizika. Poređenja radi, u Austriji se osigurava čak 90 odsto poljoprivrednih gazdinstava, a u Francuskoj 77 odsto”, rekao je Uzelac za magazin „Agrar”.

On je podvukao da osiguranje poljoprivredne proizvodnje u Srbiji sve više dobija na značaju, kako zbog evidentnog povećanja vrednosti proizvodnje, tako i sve izraženijih rizika koje aktuelne klimatske promene nose. „Ohrabruje činjenica da naš paor shvata kako je svaka savremena i profitabilna poljoprivredna proizvodnja nezamisliva bez osiguranja useva, plodova i životinja.

Raduje i prihvatanje konstatacije da je osiguranje zapravo investicija u cilju zaštite proizvodnje, a ne sredstvo koje uvećava dobit”, naglasio je Uzelac. On je napomenuo da Srbija ima nepovoljan režim padavina - od sto godina, 17 je uravnoteženo, 32 su sa viškom, a čak 51 godina sa manjkom padavina.

„Svaka sušna godina po nekim procenama, napravi štetu od 500 miliona evra. To je vrednost direktne štete zbog manjih prinosa, koja se kasnije uvećava i do dve milijarde ako se uključe 'minusi' prerađivača”, dodao je Uzelac. On je na kraju kazao da su troškovi osiguranja izuzetno mali, praktično na nivou „rastura” kombajna prilikom vršidbe, a štednja u tom segmentu može da dovede do gubitka ukupnog roda, pa time i prihoda, na primer kao posledica grada.

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner