Početna strana > Hronika > U Skupštini Srbije počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i NVO
Hronika

U Skupštini Srbije počela druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i NVO

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. novembar 2019.

 U Skupštini Srbije počela je druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija.

Na sastanak, koji je počeo oko 9 sati, nisu došli predstavnici Saveza za Srbiju, Demokratske stranke Srbije, Pokreta Dosta je bilo i Srpske radiklane stranke.

U zgradu Skupštine Srbije ušli su predstavnici evropskog parlamenta Tanja Fajon, Eduard Kukan, Knut Flekenštajn i Vladimir Bilčik. Oni nisu želeli da daju izjave novinarima pre sastanka.

Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je novinarima pre početka sastanka da je zadovoljna odzivom stranka na dijalog, da će i danas razgovarati o poboljšanju izbornih usliova i istakla da odlaganja redovnih parlamentarnih izbora neće biti.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević rekao je da za predstavnike vladajućih stranaka nema tabu tema i da su uvek tu da razgovaraju o svemu što može da unapredi izborni proces u Srbiji".

"Mi nikada ne zatvaramo vrata dijalogu, tu smo da razgovaramo", kazao je.

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović je rekao da o zainteresovanosti dela opozicije za razgovore najbolje govori to što "nisu ni došli na sastanak".

Poslanik Nove stranke Zoran Živković rekao je da nema prevelika očekivanja od dijaloga, ali da je ipak organizovanjem razgovora vlast "priznala da nešto ne valja".

"Politika je dijalog koji može da bude u institucijama, za stolom uz posredovanje i na ulici sa motkama. Ja mislim da je srednja varijanta najbolja za Srbiju i zato učestvujem u njoj bez prevelikih očekivanja, ali sa svešću da je ovo priznanje režima da nešto ne valja", rekao je Živković.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da mu je žao što nisu sve stranke koje su pozvane i prihvatile razgovor i da je LDP došao iako mu to nije bilo potrebno jer zna dobro šta može da očekuje, odnosno nije iznenađen okolnostima u kojima se Srbija nalazi.

On je dodao da uvek treba da se razgovara i da su ipak napravljeni određeni pomaci.

"Ne razgovaramo šta je alternativa. Ne mogu da se složim sa idejom da umesto izbora i parlamenta zemlju osudimo na ulicu i tuču. Na izbore treba izaći koliko god da je teško", rekao je Jovanović.

SzS: Evropski sagovornici se slažu da u Srbiji postoji politička kriza

Delegacija Saveza za Srbiju iznela je jasne i poznate stavove da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore, jer su institucije razorene i nema vladavine prava niti slobode medija, saopštio je SzS posle radnog doručka sa izaslanicima Evropske unije, koji posreduju u međustranačkom dijalogu u Skupštini Srbije. SzS dodaje da su se evropski sagovornici složili da u Srbiji postoji politička kriza i da vlast snosi veliku odgovornost.

"Delegacija Saveza za Srbiju je juče i danas u dva navrata razgovarala sa predstavnicima Evropskog parlamenta o izbornim uslovima, na odvojenim sastancima bez predstavnika vladajuće koalicije. Evropski parlamentarci su uvažili zahtev SZS-a da se format dijaloga promeni i oni će posredovati u dijalogu vlasti i opozicije", piše u saopštenju SzS. 

Savez ističe da je na oba sastanka istakao nedvosmislen stav da je nemoguće obezbediti fer uslove za izbore na proleće 2020. godine, jer oni moraju da važe najmanje devet meseci pre održavanja izbora, i da zato neće učestvovati na prolećnim izborima. 

Sastanku su prisustvovali predsedavajuća Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon i šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, izvestilac Odbora za spoljne poslove EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predstavnik EP Eduard Kukan, a od čelnika opozicije lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, vođa pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, kao i predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

Vučić razgovarao sa delegacijom EP o primedbama opozicije na izborne uslove

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa članovima delegacije Evropskog parlamenta.

Kako je navedeno u kratkom saopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Republike, razgovarano je "o svim važnim pitanjima i primedbama dela vanparlamenatarne opozicije na izborne uslove i procedure u Srbiji".

Fajon i Fabrici na radnom doručku s liderima opozicije

Čelnici opozicije i izaslanici Evropske unije koji će učestvovati u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije kojem posreduju predstavnici Evropskog parlamenta sastali su se na radnom doručku u hotelu Metropol.

Prisutni su predsedavajuća Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Srbijom Tanja Fajon i šef delegcije EU u Srbiji Sem Fabrici, a od čelnika opozicije lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, vođa pokreta Dveri Boško Obradović, predsednik Zajedno za Srbiju Neboja Zelenović, predstavnik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić.

Tanja Fajon potvrdila je da predstavnici EU neće davati izjave novinarima.

Gojković: Nema razloga za odlaganje izbora

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je, uoči početka međustranačkog dijaloga pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, da je zadovoljna odzivom i da očekuje "veoma otvoren razgovor".

Gojković je, na pitanje da li može doći do odlaganja izbora, rekla da za to "nema razloga".

U Skupštini Srbije održava se druga runda međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredstvo evropskih parlamentaraca i nevladinih organizacija.

Prethodno su se čelnici opozicije i izaslanici Evropske unije koji će učestvovati u međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije kojem posreduju predstavnici Evropskog parlamenta sastali na radnom doručku u hotelu Metropol.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner