Početna strana > Hronika > U rektoratu Univerziteta u Beogradu prikupljeni potpisi za žalbu na doktorat Siniše Malog - žalbu potpisalo 140 profesora
Hronika

U rektoratu Univerziteta u Beogradu prikupljeni potpisi za žalbu na doktorat Siniše Malog - žalbu potpisalo 140 profesora

PDF Štampa El. pošta
utorak, 21. maj 2019.

 U holu rektorata Univerziteta u Beogradu prikupljani su potpisi za žalbu na doktorat ministra finansija Siniše Malog. Žalba je predata sa oko 140 potpisa profesora.

U holu rektorata Univerziteta u Beogradu prikupljani su potpisi za žalbu na doktorat ministra finansija Siniše Malog. Potpise su prikupljali profesori Dušan Teodorović i Dubravka Stojanović.

Žalbu su sastavili profesor Raša Karapandža sa Univerziteta EBS u Nemačkoj i profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić sa Univerziteta Union. Potpisa su mogli da stave svi zaposleni, a žalba na 42. stranice predata je Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta.

Potpisnici očekuju da Univerzitet u Beogradu uskrati izdavanje doktorske diplome Siniši Malom.

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON) zaključila je da Siniša Mali nije plagirao svoj doktorski rad, a da je oko sedam odsto teksa bez navedenog izvora.

"Tako su izneti dokazi da svaki prosečno obrazovani građanin Srbije može da vidi da se radi o neverovatnom plagijatu. Mi u žalbi, u našem zaključku, zahtevamo od Odbora da preinači odluku FON-a i da doktorsku disertaciju proglasi za plagirani rad", rekao je Teodorović.

Profesorka Stojanović je rekla da samim tim što podnose žalbu veruju da Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta ima autonomiju.

"Kao što verujemo u autonomiju Univerziteta, od toga se mora poći. A sad je na njima da pokažu da li tu autonomiju zaista imaju", rekla je Stojanović.

Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta ima rok od 120 dana da donese odluku o žalbi. Jedna od opcija je da Univerzitet vrati predmet na odlučivanje FON-u.

Videti još: 

Siniša Mali: Nemam problema sa prikuljanjem potpisa za žalbu o mom doktoratu - verujem u svoje znanje

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner