Početna strana > Hronika > U poslednja 24 časa u SAD registrovano 45.242 novih slučajeva koronavirusa, najviše od početka pandemije
Hronika

U poslednja 24 časa u SAD registrovano 45.242 novih slučajeva koronavirusa, najviše od početka pandemije

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. jun 2020.

 U Sjedinjenim Američkim Državama u petak su zabeležena 45.242 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni prirast broja obolelih, a dosad sprovedena testiranja ukazuju na to da je na koronavirus pozitivno 2,48 miliona Amerikanaca.

Rekordan broj pozitivnih testova na koronavirus usledio je pošto je nekoliko saveznih država s velikim brojem slučajeva zaraze ublažilo restrikcije da bi se omogućio nastavak poslovanja manjih firmi.

Posle novog rekordnog porasta, guverner Teksasa Greg Abot doneo je uredbu o zatvaranju svih kafića u toj saveznoj državi u petak do podneva, a vlasnici restorana od sada moraju da ograniče kapacitet na 50 odsto sedećih mesta.

Zvaničnici savezne države Floride naredili su prestanak točenja alkohola u kafićima i barovima.

Teksas je jedna od prvih američkih država koja je počela s ukidanjem restriktivnih mera, omogućivši ponovno otvaranje kafića i barova u maju. Od tada je zabeleženo nekoliko izuzetno visokih dnevnih porasta novoobolelih, kao u četvrtak kada ih je bilo 5.996.

U toj državi je u poslednje dve nedelje zabeležen i rekordan broj hospitalizovanih.

Florida je informaciju o novim pravilima objavila pošto su u toj državi evidentirana 8.942 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je daleko više od neslavnog rekorda od 5.511 zaraženih zabeleženog 24. juna.

Guverner Kalifornije, Gavin Njusom u petak je saopštio da se zbog ogromnog broja novozaraženih u okrugu Imperijal, jugoistočno od Los Anđelesa, ponovno uvodi stroga naredba o karantinu.

Zdravstveni zvaničnici okruga Imperijal su posle njegovog saopštenja tvitovali da je uredba o karantinu, uvedena u martu, još uvek na snazi, a nadzorni odbor okruga u petak uveče je održao hitan sastanak da bi razmotrio dalje poteze.

Gradonačelnik Enkoridža na Aljasci, Itan Berkovic, izdao je hitno naređenje kojim se od stanovništva očekuje nošenje maski na svim javnim mestima, posebno u zatvorenim prostorima.

U toj saveznoj državi je u petak evidentirano 836 slučajeva zaraze, od čega 387 u Enkoridžu.

Do sada je u Sjedinjenim Državama od posledica kovida-19 umrlo skoro 125.000 Amerikanaca.

(Hina)