Početna strana > Hronika > Predsednički izbori u Crnoj Gori: Đukanović osvojio 54,1 %, Bojanić 33.2%, Vuksanović 8.2%; Izlaznost 63,9 odsto; Đukanović: Moja pobeda podrška na putu ka EU; Bojanić: Nastaviću da se borim da oslobodimo Crnu Goru od diktature
Hronika

Predsednički izbori u Crnoj Gori: Đukanović osvojio 54,1 %, Bojanić 33.2%, Vuksanović 8.2%; Izlaznost 63,9 odsto; Đukanović: Moja pobeda podrška na putu ka EU; Bojanić: Nastaviću da se borim da oslobodimo Crnu Goru od diktature

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 15. april 2018.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vratiće se na javnu funkciju posle godinu i po pauze, nakon što je izabran za predsednika Crne Gore osvojivši 54,1 odsto glasova, prema preliminarnim podacima DIK (Državne izborne komisije). Na izbore nije izašlo 190 hiljada birača.

Kandidat većeg dela opozicije Mladen Bojanić osvojio je 33,2 odsto glasova, predstavnica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović 8,2 odsto podrške, dok je za kandidata Prave Crne Gore Marka Milačića glasalo 2,7 odsto birača.

Izlaznost na izborima je bila 63,9 odsto, što je na nivou prethodnih izbora za predsednika.

Preliminarni rezultati su saopšteni na osnovu 97 odsto obrađenog biračkog materijala. Posmatrači izbora, domaće i međunarodne organizacije su zabeležili nepravilnosti, uz ocenu da one ne mogu uticati na konačni rezultat, dok će stav o regularnosti glasanja danas saopštiti posmatračka misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Milo Đukanović: Moja pobeda znači podršku na putu Crne Gore ka EU

Novi predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da su ispunili obećanje i pobijedili u prvom krugu.

On smatra da pobjeda znači podršku putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

"Ubijeđen sam da nećemo iznevjeriti očekivanja građana i da ćemo u narednih pet godina napraviti taj završni korak", poručio je Đukanović u Staroj zgradi Vlade.

Naveo je da cijeni entuzijazam, lojalnost i posvećenost građana, i da je srećan što razumiju da će taj put dovesti do boljeg života iako imaju problema u svakodnevnom živou.

On se zahvalio izbornoj infastrukturi DPS i koalicionim partnerima i poručio da su oni "nepobjediva koalicija".

Đukanović se zahvalio svim građanima koji su učestvovali na izborima bez obzira za koga su glasali.

Demokratska partija socijalista je ranije proglasila pobjedu Mila Đukanovića na izborima.

Poslanik te partije Miloš Nikolić je kazao da na osnovu 80 odsto obrađenog uzorka, Đukanović ima preko 54% glasova.

On je kazao da se radi o velikoj i istorijskoj pobjedi "u kampanji u kojoj je bio sam protiv svih".

Đukanović 53.8%, Bojanić 33.5%, Vuksanović 8.3%...

22:32  Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, CDT rezultati pokazuju da je Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, Mladen Bojanić 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,3, Marko Milačić 2,7, Hazbija Kalač 0,8, Vasilije Miličković 0,4 i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Mladen Bojanić: Nastaviću da se borim da oslobodimo Crnu Goru od Đukanovićeve diktature

Crna Gora je birala kako je birala. Ja sam ponosan na svoj rezultat. Imali smo za protivnika čovjeka koji je zarobio institucije i državu, istakao je večeras kandidat većeg dijela opozicije za predsjednika Crne Gore Mladen Bojanić.

"Ja ću nastaviti da se borim i ovo je dobra osnova za novu borbu. Uveli smo novu retoriku, Crna Gora to nije prepoznala. Nastaviću da se borim da oslobodimo Crnu Goru od Đukanovićeve diktature", kazao je Bojanić.

On je kazao da u ovom trenutku nem rezultate izbora i da neće govoriti o tome.

On se zahvalio svim biračima koji su mu dali glas.

Iz DPS poručili da neće biti drugog kruga izbora

DPS proglasio pobjedu Đukanovića: "Bio je sam protiv svih"

Demokratska partija socijalista je proglasila pobjedu Mila Đukanovića na izborima.

Poslanik te partije Miloš Nikolić je kazao da na osnovu 80 odsto obrađenog uzorka, Đukanović ima preko 54% glasova.

On je kazao da se radi o velikoj i istorijskoj pobjedi "u kampanji u kojoj je bio sam protiv svih".

Nikolić je najavio da će se Đukanović uskoro obratiti iz Stare zgrade Vlade.

Pristalice DPS-a se okupljaju da slave u zgradi stare Vlade.

21:37 Uzorak CeMi na 87% obrađenog uzorka govori da Đukanović ima 53.9%, Bojanić 33.5%, Vuksanović 8.1%, Milačić 2.9%, Kalač 0.8%, Miličković na 0.5% i Dedeić 0.4% glasova.

21:36 Na osnovu 90.5 odsto obrađenog uzorka rezultati CDT su sljedeći: Marko Milačić – 2.7% Mladen Bojanić – 33.3% Hazbija Kalač – 0.9% Vasilije Miličković – 0.4% Dobrilo Dedeić – 0.4% Draginja Vuksanović – 8.1% Milo Đukanović – 54.2%

21:23 Na osnovu 85 odsto obrađenog uzorka rezultati  CDT su: Marko Milačić – 2.7% Mladen Bojanić – 33.3% Hazbija Kalač – 1.0% Vasilije Miličković – 0.4% Dobrilo Dedeić – 0.4% Draginja Vuksanović – 8.1% Milo Đukanović – 54.1%

21:20 Portparol Socijaldemokratske partije Mirko Stanić kaže da rezultati koji pristižu pokazuju da imaju podršku širom države, ali da je rano govoriti o konačnim brojevima.

21:13 CeMi na osnovu 73.9% obrađenog uzorka navodi da je Đukanović na 53.7%, Bojanić na 33.7%, Vuksanović 8%, Milačić 2.8%, Kalač 0.8%, Miličković na 0.5% i Dedeić 0.4%. 

Građani Crne Gore glasali su na predsedničkim izborima, trećim od sticanja nezavisnosti. Birališta su zatvorena u 20 časova. Izlaznost 64 odsto, počeli da stižu i prvi rezultati izbora.

 Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata - vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, većeg dela opozicije Mladen Bojanić, Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, predstavnik Prave Crne Gore Marko Milačić, grupe građana Vasilije Miličković, te kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač i predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić. 

Glasačko pravo imalo je 532.599 građana, koji su glasali na 1.214 biračkih mesta. Izbore prati oko 2.000 domaćih i međunarodnih posmatrača.

21.01 - CeMi na osnovu 60,2 odsto uzorka: Milo Đukanović 53,5 odsto glasova, Mladen Bojanić 34,1 odsto.

20:55 Na 54.9% uzorka CeMi, Milo Đukanović ima 53.6%, Bojanić 34%, Vuksanović 7.9%, Milačić 2.8, Kalač 0.7%, Miličković i Dedić po 0.4%.

20:52 Na 53.1% uzorka CeMi, Milo Đukanović 53.5, Bojanić 34.1, Vuksanović 8%, Milačić 2.8, Kalač 0.7%, Miličković i Dedić po 0.4%.

20:46 Na osnovu 43.1 obrađenog uzorka, podaci CeMi pokazuju da Milo Đukanović trenutno ima 53.7% glasova, Mladen Bojanić 34.2%, Draginja Vuksanović 7.8%, Marko Milačić 2.8%, Hazbija Kalač 0.7%, Dobrilo Dedeić 0.5% i Vasilije Miličković 0.4%. 

20:38 CDT je objavio da je konačna izlaznost 64%. 

20:33 Miloš Nikolić iz DPS je TV Vijesti kazao da očekuje da će večeras slaviti pobjedu.

20:29 Nikola Jovanović iz štaba Mladena Bojanića je kazao da je data preporuka da se ne potpisuju zapisnici na biračkim mjestima gdje je kršen zakon i gdje je bilo izbornih zloupotreba. Jovanović je otkrio i da su podnijeli više prigovora u toku dana. On je objasnio da je prigovor odbijen zbog preuranjenosti zahtjeva.

20:23 TV Vijesti je objavila podatke CeMi na 10.3% uzorka. Po tim rezultatima, Milo Đukanović ima 55.9%, Mladen Bojanić 34.1%, Draginja Vuksanović 5.5%, Marko Milačić 3.5%, Hazbija Kalač 0.5%, Dobrilo Dedeić 0.3% i Vasilije Miličković 0.2%. 

20:14 Ni Mladen Bojanić nije u svom izbornom štabu u ovom trenutku, a na TV Vijesti je Nikoleta Đukanović iz CeMi otkrila da su prigovori Bojanića bili vezani za izvještavane nepravilnosti u toku dana, a da je odluka Državne izborne komisije trenutno da se ne prihvataju prigovori.

20:10 Kandidatkinja Draginja Vuksanović je posle 21 čas doći u izborni štab svoje partije, javlja TV Vijesti.

20:08 Milo Đukanović je sa ostalim čelnicima DPS u staroj zgradi Vlade gdje će čekati izborne rezultate.

20:00 Zatvorena biračka mjesta. Prema procjenama izbornih štabova izašlo je oko 62 do 63 odsto birača.

18:16 Do 18 časova je glasalo 54.6 upisanih glasača pokazuju podaci CDT. 

17:35 Iz izbornog štaba predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića saopšteno je da je po podacima njihovog statističko-analitičkog centra izlaznost na nivou Crne Gore u 17 časova bila 51,5 odsto. 

"Naše informacije o izlaznosti bazirane su na podacima sa svih biračkih mjesta, a ne na osnovu uzorka", navodi se u saopštenju.

17:18  Izlaznost do 17 sati u Podgorici je 52,5 odsto, jugu 43,1 odsto, centralnom dijelu države bez Podgorice 55,2 odsto i na sjeveru 48,6 odsto.

"Vjerovatno ne postoji slučaj u Evropi da oni koji se trude da doprinesu da izbori budu fer i demokratski budu meta policije, umjesto onih koji kradu izbore, kupuju glasove i zastrašuju građane"

Novi pritisak na građane od strane državnog aparata zabilježen je u Bijelom Polju, gdje je policija naredila privođenje aktivista Demokratskog fronta (DF) koji su pokušali da spriječe malverzacije i nezakonite radnje aktivista Demokratske partije socijalista (DPS), saopšteno je danas iz DF.

"Vjerovatno ne postoji slučaj u Evropi da oni koji se trude da doprinesu da izbori budu fer i demokratski budu meta policije, umjesto onih koji kradu izbore, kupuju glasove i zastrašuju građane. Teror nad slobodnim građanima Crne Gore se nastavlja, ali to je, u isto vrijeme, podstrek da svi slobodni ljudi odgovore masovnim izlaskom na izbore. Ovo je samo jedan u nizu dokaza da su izborne neregularnosti dio zajedničkog projekta DSP-a, policije, tužilaštva i ostalih koji pripadaju sramnoj mašineriji koja trideset godina radi za jednog čovjeka", navodi se u saopštenju DF.

CDT - Do 16 sati glasalo 46,5 odsto građana, najveća izlaznost u Šavniku, najmanja u Gusinju

Izbori za predsjednika Crne Gore, sedmi od uvođenja višestranačja, održavaju se danas. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je da predsjednički kandidat osvoji pedeset odsto plus jedan glas od važećih listića. Na Portalu Analitika možete pratiti uživo sva dešavanja tokom izbornog dana. Izlaznost na prošlim predsjedničkim izborima je iznosila 63,9 odsto.

15:24  Prava Crna Gora navodi da je na biračkom mjestu 6A banket sala u Budvi (pored recepcije hotela Aleksandar) utvrđeno je da postoji spisak od šest birača izdat od strane MUP-a, mimo glavnog biračkog spiska. 

"Ta lica dajući na uvid svoj id dokument, neće biti u mogućnosti da se u identifikuju u elektronskom sistemu kontrole birača. Navedenim licima su izdata rješenja o upisu u birački spisak 04.04.2018. godine, ali se ne nalaze u biračkom spisku. Ovdje se radi o falsifikovanim rješenjima ili o falsifikovanom glavnom biračkom spisku na način što u njemu nisu provedena rješenja MUP-a i građanima onemogućeno glasanje. Osnovano sumnjamo da se radi o izbornoj krađi", saopšteno je iz izbornog štaba Prave Crne Gore.

15.20 Kako navodi CeMI u Podgorici je od 11 sati glasalo 20,3 odsto birača, na jugu 15,4, a na sjeveru 17,2. 

14:49 Na biračkom mjerstu br. 19 Galerija savremene umjetnosti "Centar", u Podgorici, birački odbor je omogućio glasanje osobi koja je umjesto važećih ličnih dokumenata imala potvrdu o izdatu od MUP, kojom se potvrđuje da su joj dokumenta ukradena i da čeka na izdavanje novih.

"I pored toga što je ispravno sprovedena procedura vizuelne identifikacije, prekršen je Zakon. Članom 80 Zakona decidno je propisano da birač dokazuje svoj identitet biometrijskom ličnom kartom ili pasošem,te da birač ne može glasati bez podnošenja dokaza o svom identitetu", saopšteno je iz CDT-a.

14:41  Posmatrači Građanskog pokreta URA javljaju da na biračkom mjestu 77c – Dom zdravlja Stari aerodrom članica iz biračkog odbora izgovara naglas imena građana koji dolaze na glasanje.

Na biračkom mjestu „OŠ Božidar Vuković Podgoričanin“ na Koniku u neposrednoj blizini biračkog mjesta okuplja se veći broj ljudi među kojima su aktivisti DPS-a sa tog područja, navode iz URA

13:57 U Herceg Novom u mjestu Topla dijete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju. Iz CeMI-ja navode da je izostala reakcija biračkog odbora.

13:55 U Podgorici na biračkom mjestu 74 C i biračkom mjestu Herceg Novi 39 biračima nije omogućeno glasanje usljed neprepoznavanja ličnog dokumenta od strane uređeja za elektronsku identifikaciju, uprkos neospornoj mogućnosti utvrđivanja identiteta birača putem vizuelne identifikacije birača.

Na ovaj način, navedenim biračima uskraćena je mogućnost da glasaju. Ovi slučajevi upućuju i na nejednaku praksu članova biračkih odbora koji su u nekim slučajevima dozvaljivali biračima glasanje usred onemogućene elektronske identifikacije birača", saopšteno je iz CeMI-ja.

13:53 Građanski pokret URA saopštio je da su njihovi poslatrači u Ulcinju na biračkom mjestu br. 8 "OŠ Bratica" otkrili 9 listića sa istim serijskim brojem od čega su se tri već nalazila u kutiji.

"Posmatrači zahtijevali da se obustavi glasanje što je predsjednik biračkog odbora Pjetar Ljuljđuraj odbio". saopšteno je iz GP URA.

13:44 U Podgorici, biračko mjesto 69- OŠ "Vuk Karadžić" jedan od članova biračkog odbora je prilikom vršenja elektronske identifikacije birača glasnim obraćanjem saopštio ime i prezime birača, čime je došlo do kršenja Zakona o izboru odbornika i poslanika.

13:43 U Mojkovcu, biračko mjesto 5- Podbišće birač je povrijedio tajnost glasanja na način što je nakon završetka glasanja fotografisao glasački listić, a listić nije proglašen nevažećim.

13:32 Demokratska Crna Gora navodi da se u blizini dva biračka mjesta u Starom Baru "vrše zloupotrebe i nezakonitosti aktivista DPSa".

13.16 - Do 13 sati na birališta je izašlo 32,8 odsto birača, navodi CDT.

12.59 - Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izrazio je želju da njegov naslednik na čelu države uvede Crnu Goru u Evropsku uniju i izrazio zadovoljstvo što danas glasa poslednji put kao predsednik svoje zemlje. 

"Zadovoljstvo mi je što je u mojim mandatima Crna Gora obnovila svoju državnost, ušla u NATO i nastavila taj trend prema Evropskoj uniji koji je bio respektabilan", rekao je Vujanović nakon glasanja. 

12:58 Glasačko mjesto 6A na Slovenskoj plaži u Budvi zatvoreno je jer je žena uhvaćena kako upisuje ko dolazi na glasanje, saopšteno je "Vijestima" iz budvanskog odbora DF-a. Njihovi predstavnici su saopštili da će obići to biračko mjesto.

12:49 Aktivisti Građanskog pokreta URA primjetili su nepravilnosti u Igalu, Podgorici i Beranama.

Na biračkom mjestu broj 8 – Igalo, iz obližnjeg ugostiteljskog objekta aktivisti DPS-a vode evidenciju ko od građana izlazi na biralište, navode iz URA.

Na biračkom mjestu OŠ „Branko Božović“, ispred ulaza škole primijećen momak koji vodi evidenciju izašlih birača, kazali su iz URA.

U Mjesnoj zajednici „Talum“ u Beranama u prostorijama te mjesne zajednice oformljen paralelni izborni štab DPS-a u kojem se kupuju glasovi, saopšteno je iz URA.

12:27 Drago Šćepanović iz danilovgradske Opštinske komisije kazao je "Vijestima" da je član biračkog odbora ispred DPS-a blokirao jedan od ulaza na biračko mjesto Danilovgrad 3 i da su o tome obavijestili policiju. "Zagradili su sporedni ulaz u dovrište škole jer se iz štaba DPS-a vidi samo glavni ulaz i oni sa te pozicije evidentiraju ko je došao na glasanje. Zbog blokade ljudi se vraćaju i prinuđeni su da idu na glavni ulaz ", kazao je Šćepanović

12:10 CDT: Do 12 sati glasalo je 27,2% ili oko 144.600 birača 

12:05 Aktivisti mojkovačkih opozicionih partija koje su podržale kandidaturu Mladena Bojaniića za predsjednika Crne Gore, tvrde da su otkrili paralelni izborni štab DPS-a na biračkom mjestu broj 17 – Brskovo.

12:02 Na biračkom mjestu br. 22 Trepča u Andrijevici, glasač je fotografisao listić, koji nakon toga nije poništen. Na biračkom mjestu br. 41 Desna Obala Ibra IX u Rožajama, glasač je fotografisao glasački listić, i nije dozvolio biračkom odboru da ga poništi, već ga je s kontrolnim kuponom ubacio u glasačku kutiju.

11:58 U Mojkovcu na biračkom mjestu broj 17 politički aktivisti kandidata vladajuće koalicije su ispred biračkog mjesta vodili evidenciju o biračima koji su glasali, zbog čega su aktivisti Demokrata od biračkog odbora zahtijevali da se glasanje na tom mjestu prekine.

"Do prekida glasanja nije došlo, i najavljeno je da će problem biti prijavljen OIK-u", saopšteno je iz CDT-a

11:50 - U Podgorici na biračkom mjestu 38A- MZ Jedinstvo birač je ubacio glasački listić sa kontrolnim kuponom u biračku kutiju, dok je član biračkog odbora zadužen za odvajanje kontrolnog kupona bio odsutan sa biračkog mjesta.

 11:43 -U Rožajama na biračkom mjestu 11 Bijela crkva isti birač glasao je dva puta - jednom na osnovu vizuelne identifikacije usljed nestanka električne energije, a jednom kroz sistem elektronske identifikacije građana, saopštio je CeMI.

 11.23 - Do 11 sati glasalo je 18,5 odsto građana, saopštio je Centar za monitoring izbora.

11:22 Nakon intervencije CDT-a i posjete predstavnika OIK Podgorica, na biračkom mjestu br. 14 A Sportski centar, Podgorica, ispravljena je pogrešna praksa biračkog odbora, i birači se sada potpisuju u štampani izvod iz biračkog spiska, u skladu sa Zakonom, navode iz CDT.

11:04 Izborni štab predsjedničkog kandidata Mladena Bojanića u Pljevljima podnio je zahtjev Opštinskoj izbornoj komisiji da ukloni bilbord predsjedničkog kandidata Mila Đukanovića koji se nalazi u neposrednoj blizini biračkog mjesta 85 Hotel Pljevlja.

"Važeći propisi zabranjuju isticanje propagandnog materijala na biračkom mjestu i na 50 metara od biračkog mjesta, kojima se može uticati na opredjeljenje birača, a pod biračkim mjestom se smatra zgrada u kojoj se glasa i dvorište zgrade u kojoj se nalazi biračko mjesto. Jasno se vidi da je bilbord Mila Đukanovića kod hotela Pljevlja na mjestu na kom nije dozvoljeno isticanje propagandnog materijala i da ga najhitnije treba ukloniti", navodi se u saopštenju. 

10:55 Na biračkom mjestu broj 14 A Sportski centar, Podgorica, birači se ne potpisuju u štampani izvod iz biračkog spiska, što je suprotno članu 68b Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Birački odbor pogrešno interpretira Zakon, tvrdeći da potpisivanje birača nije neophodno, već je dovoljna elektronska identifikacija.

10.20 - Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je da veruje da će glasanje na predsedničkim izborima proteći u demokratskoj i slobodnoj atmosferi i u dobroj organizaciji i da će se na taj način izabrati predsednik, koji će imati puni demokratski kapacitet da obezbedi Crnoj Gori nastavak evropskih vrednosti i razvoj i prosperitet države.

09:30 Prema podacima CeMi-a na predsjedničim izborima je glasalo 6,2 odsto birača.

09:15  CDT:  Do 9 sati glasalo je 6,4 odsto ili 34.270 birača

 

Ovo su sedmi predsednički izbori od uvođenja višestranačja i trećih od proglašenja nezavisnosti.

Na predsedničkim izborima učestvuje sedam kandidata.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, a drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mestu na izbornoj listi, a slede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača "Građanska akcija" i Partije penzionera, invalida i restitucije, i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Izbori počeli nepravilnostima

Na biračkom mjestu 11 opštine Žabljak (Virak) uređaj za elektronsku identifikaciju birača ne radi, prenosi CEMI. Opštinska izborna komisija je odlučila da, pošto elektronski uređaj ne radi, se glasanju pristupi po sistemu vizuelne identifikacije koja podrazumijeva da predsjednik odbora uvidom u ličnu kartu ili pasoš potvrdi identitet birača, pronađe ga u odštampanom biračkom spisku i omogući mu da se potpiše i uputi ga u prostor za glasanje. Zbog ovog problema je kasnio početak glasanja.

Na Cetinju, u zgradi gimnazije na biračkom mjestu broj 10 otpočelo je glasanje bez petog člana biračkog odbora kao i bez njegovog zamjenika čime je prekršen član 35 zakona o izboru odbornika i poslanika.

(Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da Srbija adekvatno obeležava 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner