Početna strana > Hronika > U Beogradu održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona": Rada Trajković: Vučić od Beograda pravi sigurnu kuću za kriminalce i mafiju; Nekoliko hiljada građana protestovalo i u Kragujevcu
Hronika

U Beogradu održan šesti po redu protest "Jedan od pet miliona": Rada Trajković: Vučić od Beograda pravi sigurnu kuću za kriminalce i mafiju; Nekoliko hiljada građana protestovalo i u Kragujevcu

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. januar 2019.

Šesti protest protiv aktuelne vlasti pod nazivom "Jedan od pet miliona" počeo je na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu. Obratili su se Rada Trajković i istakla da je Vučić napravio kompromis sa Tačijem i Haradinajem, te da je od Beograda napravio sigurnu kuću za kriminalce i da neće biti boljitka za Srbiju dok je on na vlasti. Kolona krenula u protestnu šetnju beogradskim ulicama.

 

Kolona građana je posle govora glumca Branislava Trifunovića i predsednice NVO Evropski pokret sa KiM Rade Trajković krenula centrom Beograda. Kolonu predvode bubnjari, okupljeni nose srpske i zastave Beograda, a sa kamiona sa ozvučenjem čuje se muzika.

Predviđeno je da trasa šetnje bude preko Trga republike, Makedonske i Svetogorske ulice, Takovskom pored RTS-a, pa potom kroz Ulicu kneza Miloša i Takovskom ponovo do platoa na Studentskom trgu.

Sa razglasa na kamionu čuje se skandiranje "Sloboda za medije", što su okupljeni prihvatili jednoglasno. Usledili su pozivi u Svetogorskoj "sugrađanima da se pridruže" skandiranjem "Izlazite napolje". U međuvremenu se čuje duvanje u pištaljke i vuvuzele.

- Došli smo iz Zrenjanina da šetamo protiv svega lošeg u društvu, a fantomke nosimo jer su sinonim svega lošeg u ovom društvu - kaže jedan od mlađih "šetača" iz kolone.

Kolona pred RTS-om uzvikivala je poruku "Hoćemo na RTS", aludirajući na jedan od zahteva, a to je da se omogući vidljivost protesta na javnom servisu.

Pred zgradom televizije ponovo je pročitano pismo Draganu Bujoševiću, direktoru javnog servisa. Okupljeni su poručili čelnicima javnog servisa da "nije srpski to što rade", a potom su zapaljene i baklje.

U Ulici Kneza Miloša, pozvani sa razglasa, šetači su skandirali ime Barbare Životić, a usledila je i pesma u kojoj se ona pominje. Kolona se potom preko Terazija vratila na Studentski trg.

Pored jednog od organizatora protesta, glumca Branislava Trifunovića, na današnjem skupu će govoriti i predsednica nevladine organizacije Evropski pokret sa Kosova i Metohije Rada Trajković.

Ovo je zemlja za nas a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i uzimaju, rekao je na početku Branislav Trifunović, koji je obavestio prisutne da su iz Kraljeva krenuli ljudi pešice, kako je rekao, heroji, kako bi bili na protestu 16. januara, na protestu povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića. Dodao je da žele da obeleže taj dan, da se takve stvari nikad ne dese. "Pištaljke ostavite kod kuće, ponesite sveće".

Dobili smo još jednog heroja, Deska iz Rakite - zaustavili su radove i poručili da možemo da se borimo za lepu i pravu zemlju. "Ima nas više i biće nas više i pobedićemo. Pobedićemo one koji narod nazivaju izdajnicima, stranima plaćenicima... Za njih imamo metle i gov**ve motke", poručio je.

Vučić ima kompromis sa svima, sa Tačijem, Haradinajem, osim sa poštenim narodom. Taj kompromis je protivan Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244, protivan je pametnim ljudima, to je kompromis izdaje

Rada Trajković je, govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, rekla da je "tuga u nama". Prvo kad se Milošević pojavio, morao je da pokori Srbe s Kosova, i Vučić, da bi se isto ustoličio, pokorio je Srbe s Kosova, rekla je Trajkovićeva. "Ubili su nam Olivera, najboljeg među nama... Mislili su da smrt Olivera treba da promoviše nemogućnost života Srba i Albanaca, da razgraničenje bude budućnost... On im je i mrtav pokazao, jer su izašli i komšije Albanci da ga isprate na poslednji put, žalili su svog komšiju, i tako je plan Vučića i Tačija postao plan neostvariv", dodala je.

 

Ocenila je da Vučić ima kompromis sa svima, sa Tačijem, Haradinajem, osim sa poštenim narodom. Taj kompromis je protivan Ustavu Srbije, Rezoluciji 1244, protivan je pametnim ljudima, to je kompromis izdaje, istakla je Trajkovićeva. Ona je dodala da je Vučić priznao pravni sistem Kosova, potpisao to, ali da ga ne priznaje jedino, kako je rekla, za mafijaše. U Beogradu je uveo poligraf pravdu za Milana Radoičića, koji je, kako je rekla, osumnjičen da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Ako priznaješ pravni sistem Kosova, izruči Milana Radoičića Prištini, ne pravi od Beograda sigurnu kuću za kriminalce, dodala je Trajković.

"Mi tražimo da se Srbi ne plaše Srba. A od kada je Vučić na vlasti, mi se plašimo Srba", kazala je Trajković.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronadju nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Traži se i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića kao i smene generalnog direktora Radio-televizije Srbije Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa RTS-a Nenada Lj. Stefanovića.

U Kragujevcu počeo protest "Budi jedan od pet miliona"

U Kragujevcu je večeras u 18 časova, počeo drugi protest "Budi jedan od pet miliona", a najavljena su obraćanja četiri govornika i protestna šetnja.

Kragujevčani su se okupili ispred robne kuće "Beograd", nose zastave i transparent "Do pobede protiv diktature".

Protesna šetnja kretaće se ka Đačkom trgu ispred Gimnazije gde će se, kako najavljeno obratiti govornici, među kojima jedan od organizatora novinar Milan Šerifović.

Protesti u Kragujevcu organizuju se u znak podrške demonstrantima u Beogradu, koji večeras protestuju šesti put.

Jedan od organizatora protesta u Kragujevcu, preduzetnik Nebojša Veljković ranije je naveo da je aktuelna vlast vratila srpsko društvo u "pretpolitičko doba" i da se protestima traži poštovanje zakona i da institucije ne istupaju iz svojih ovlašćenja.

U Beogradu se danas od 18 sati održava protest „Jedan od pet miliona – počelo je“, okupljanje na platou ispred Filozofskog fakulteta; Protest se održava i u Kragujevcu

Savez za Srbiju pozvao je preko društvenih mreža na novo okupljanje u subotu 12. januara u 18 sati u Beogradu pod sloganom „Jedan od pet miliona – počelo je“.

Najavljeni govornici su Rada Trajković, opoziciona političarka sa Kosova i glumac Branislav Trifunović, koji je bio govornik na svakom od pet dosad održanih subotnjih protesta od 8. decembra.
I ovo okupljanje počeće u Beogradu na platou ispred Filozofskog fakulteta, a još nije poznato da li će unapred biti objavljena maršruta šetnje. Prema dosadašnjem iskustvu, povremeno se sa mejl adres „stopkrvavimkošuljama“ pošalje medijima unapred maršruta i podseti na zahteve, a ponekad ne. Savez za Srbiju nije formalni organizator protesta, već kao organizatori istupaju studenti i mladi aktivisti koji su vodili tromesečni svakodnevni Protest protiv diktature nakon predsedničkih izbora 2017. Grupa Protiv diktature nastala tada je pridružena članica Saveza za Srbiju.

Danas će biti održan i drugi protest u Kragujevcu "Budi jedan od pet miliona – Kragujevac".

(Agencije)