Početna strana > Hronika > U Beogradu obeležen Međunarodni dan lezbejki; Labris: Lezbejke su najugroženiji deo LGBT zajednice
Hronika

U Beogradu obeležen Međunarodni dan lezbejki; Labris: Lezbejke su najugroženiji deo LGBT zajednice

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

 U Beogradu je obeležen Međunarodni dan lezbejki sa kojeg je poručenio da su lezbejke i dalje najugroženija grupa u društvu i pored toga što je na čelu Vlade Srbije deklarisana lezbejka.

"Lezbejke su i dalje najugroženija grupacija u okviru LGBT zajednice, kao i društva generalno. Naši problemi su mnogo manje vidljivi od problema sa kojima se susreću gej muškarci. I pored toga što je na čelu Vlade Srbije autovana lezbejka, nije se mnogo toga promenilo na bolje u odnosu društva prema nama – egzistencija lezbejki je još uvek neprepoznata i nevidljiva u našem patrijarhalnom društvu", rekla je Aleksandra Gavrilović, iz organizacije Labris, najstarije domaće organizacije za lezbejska ljudska prava.

Povodom ovog dana, Labris je predstavio publikaciju "Oslobođenje lezbejki: feministički tekstovi 1968 - 1980" koja predstavlja do sada najobimniju zbirku eseja i drugih tekstova o feminističkom lezbejskom pitanju.

(Beta)