Početna strana > Hronika > U Beogradu i Nišu održani protesti zbog kovid propusnica
Hronika

U Beogradu i Nišu održani protesti zbog kovid propusnica

PDF Štampa El. pošta
sreda, 20. oktobar 2021.

U centru Beograda večeras se okupilo više stotina građana, koji su, kako su rekli za Nova.rs, došli da protestuju zbog odluke Kriznog štaba da uvedu kovid propusnice. Saobraćaj je blokiran kod Glavne pošte. I Nišlije protestovale na glavnom gradskom trgu.

Okupljeni nezadovoljni građani stoje na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra, ispred Glavne pošte.

Kako javlja naš reporter Takovska ulica je zatvorena za saobraćaj, autobusi GSP-a stoje. Takoše, saobraćaj je blokiran u Bulevaru kralja Aleksandra od Crkve Svetog Marka do Doma sindikata u Dečanskoj ulici.

Policija propušta samo kola Hitne pomoći.

Inače, na protestu se mogu videti pripadnici različitih generacija, od tinejdžera do penzionera. Neki od njih nose transparente na kojima piše „Stop kovid-19 teroru“.

Prisutno je dosta pripadnika policije u civilu, dok su uniformisani policajci raspoređeni ispred Skupštine Srbije i na mestima gde su ulice zatvorene za saobraćaj. Protest protiče bez incidenata.

Jedna devojka koja radi u ugostiteljskom objektu, kaže za Nova.rs da joj je uvođenjem kovid propusnica onemogućeno da radi.

Okupljeni građani kažu i da mladi koji ne mogu ili ne žele da se vakcinišu, a koji rade u ugostiteljskim objektima, nemaju novac da svaka dva dana plaćaju testiranje.

Dodaju i da je nebitno što će kovid propusnice važiti samo tri sata i ističu, “da je bolje sprečiti na vreme” ovaj potez.

Građani za Nova.rs kažu da je uvođenje kovid propusnica samo početak i da se na ovaj način opipava puls naroda.

„Na udaru su mladi. Sigurno penzioneri neće da izađu u kafić u 22 sata i da im treba kovid propusnica“, kaže jedan mladić za Nova.rs i dodaje “da je sve oko kovid propusnica umakanje palca u bazen“.

Mlađi učesnici protesta kažu da su poziv videli na društvenim mrežama, na grupama Telegram i Stop cenzuri, ali i da su ih pozvali iz Narodne patrole kao i iz Ujedinjenih naroda Srbije.

I Nišlije protestovale protiv kovid propusnica

Građani koji se protive uvođenju kovid propusnica, njih nekoliko desetina, okupili su se večeras na centralnom niškom Trgu kralja Milana u znak protesta što je republički Krizni štab doneo odluku o njihovom uvođenju, od subote, 23. oktobra.

Skup je, naglasili su, bio organizovan preko društvenih mreža.

Tokom kraćeg protesta izrazili su nezadovoljstvo ograničavanjem slobode kretanja i istakli da ljudi moraju da imaju mogućnost izbora.

Istakli su da mediji u Srbiji rade za „isti centar moći“ i prikrivaju da od koronavirusa umiru mnogi vakcinisani građani.

Kazali su, takođe, da se protive vakcinaciji, a posebno vakcinaciji dece.

Najavili su novo okupljanje za sutra u 22 časa, takođe na Trgu kralja Milana.

(Nova)