Početna strana > Hronika > U Beloj Crkvi kod Krupnja obeležen Dan ustanka
Hronika

U Beloj Crkvi kod Krupnja obeležen Dan ustanka

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07. jul 2011.

Bela Crkva/Gornji Milanovac - Dan ustanka, 7. jul, obeležen je danas manifestacijom u Beloj Crkvi kod Krupnja. Ove godine obeležava se 70. godišnjica početka borbe protiv okupatora u Srbiji.

Obeležavanju Dana ustanka u Beloj Crkvi prisustvovali su predstavnici Vlade Srbije, SUBNOR-a, borci iz Drugog svetskog rata i poštovaoci NOB-a.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović i predsednik Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije Miodrag Zečević osudili su učestale pokušaje u našoj zemlji da se preoblikuje istorija i uloga Srbije u borbi protiv fašizma.

Zečević je uputio poziv da 7. jul, kao simbol početka narodnooslobodilačke borbe i uloge Srbije u antifašističkom frontu, ponovo bude državni praznik.

Da se 7. jul ponovo proglasi praznikom tražila je i predsednica SUBNOR-a u Gornjem Milanovcu Vera Todorović.

Ona je na obeležavanju Dana ustanka u Gornjem Milanovcu rekla da izjednačavanje partizanskog i četničkog pokreta nikako ne može biti prihvaćeno "jer desna noga ne može u levu cipelu – o čemu se izjasnio i antifašistički svet 1945. godine".

Jedini preživeli nosilac Partizanske spomenice 1941. godine u rudničko-takovskom kraju Živko Marović (90) rekao je da su partizanski pokret priznale sve države sveta, velike i male, pa je neshvatljivo da se njegova uloga sada umanjuje.

On je ocenio da izjednačavanje dva antifašistička pokreta u Srbiji predstavlja obmanu, jer je partizanski ostao dosledan do kraja, a drugi je krenuo i odustao na početku borbe.

(Tanjug)