Хроника

У аустралијској држави Викторија ступио на снагу закон који дозвољава еутаназију

Штампа
среда, 19. јун 2019.

 У аустралијској држави Викторији ступио је на снагу закон који дозвољава пацијентима у терминалној фази болести да траже еутаназију, што је први такав акт у земљи.

Асистирано самоубиство је нелегално у већини земаља света. Било је забрањено у Аустралији до 2017. године, када је Викторија, друга најмногољуднија држава Аустралије, усвојила спорни закон који дозвољава пацијентима да прекину свој живот. 

Премијер државе Данијел Ендрус, који се залаже за тај закон од смрти оца 2016. године, рекао је за телевизију Ченел најн да ће тиме оболели добити достојан избор на крају свог живота. 

"Ради се о смелој измени. Ниједна друга држава није је направила али ми мислимо да је то добра мера. Заузели смо приступ пун саосећања", рекао је он. 

Еутаназија ће бити могућа за пацијенте у терминалној фази болести старије од 18 година и који живе у држави Викторији и имају мање од шест месеци живота или мање од годину дана за особе које пате од мултипле склерозе или неуромоторних болести. Закон предвиђа гаранције међу којима је независни истражни одбор и лекар судске медицине који ће контролисати услове смрти.

Друге аустралијске државе су разматрале асистирано самоубиство, али су до сада предлози закона увек били одбацивани. Стручњаци сматрају да ће друге државе сада гледати у Мелбурн, главни град државе Викторије, да виде како се нови закон спроводи.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]