Хроника

Твитер обрисао објаву кинеске амбасаде у САД, у којој се тврди да су "ујгурске жене еманциповане захваљујухи кинеској политици у провинцији Синђијанг"

Штампа
понедељак, 11. јануар 2021.

 ВАШИНГТОН - Друштвена мрежа Твитер обрисала је објаву кинеске амбасаде у САД у којој се тврди да су ујгурске жене еманциповане захваљујухи кинеској политици у провинцији Синђијанг и да нису стерилисане ради контроле раста становништва.

Твит се односи на текст објављен у државним медијима у којем се наводи да жене више нису "машине за прављење беба" захваљујући акцијама против верског екстремизма, преноси Би-Би-Си.

Британски јавни сервис наводи да се власти у Пекингу приморале многе ујгурске жене да буду стерилисане или опремљене контрацептивним средствима због контроле раста становништва, што кинеске власти негирају.

На спорном налогу наведено је да је искорењивање верског ектремизма у Синђијангу дало ујгурским женама већу аутономију у одлучивању да ли ће имати децу и да промене у саставу становиништва нису узроковане присилном стерилизацијиом.

Пекинг је раније навео да се провинција у којој живи 23 милиона Ујгура налази под комбинованим утицајем сепаратиста, религијских екстремиста и терориста и да је одређен број људи послат у центре за обуку и тренинге.

Међународна заједница критиковала је Кину да је реч о „логорима за преваспитавање", што Кина такође негира.

Ујгури су већинскк муслиманска мањинска група која углавном живи у провинцији Синђијанг на северозападу Кине.

Америчка компанија није пружила додатна појашњења због брисања објаве.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]