Хроника

Турска: Реџеп Ердоган сменио главног статистичара после објаве о инфлацији од 36 одсто

Штампа
субота, 29. јануар 2022.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган сменио је данас челника националне статистичке агенције после објављивања годишњих података о инфлацији.

Шеф Националног завода за статистику Саит Ердал Динџер нашао се на мети критика пошто је почетком јануара објавио податке према којима је годишња стопа инфлације износила 36,1 одсто, што је највиши ниво у последњих 19 година.

Раст потрошачких цена, више од седам пута већи од владиног првобитног циља, објашњава се падом турске лире у односу на долар од готово 45 одсто на годишњем нивоу

Опозиција је саопштила да је та цифра потцењена, наводећи да је стварно повећање трошкова живота најмање двоструко веће.

У данас издатом декрету, Ердоган није објаснио своју одлуку да за новог шефа државне статистике, уместо Динџера именује Ерхана Цетинкају, бившег потпредседника турског банкарског регулатора.

Инфлација у Турској је због пада вредности лире скочила на више од 36 одсто што је рекорд од септембра 2002. године.

Међутим, Ердоган, у незгодној ситуацији 18 месеци пре председничких избора, наставља да брани своје ставове.

Раст потрошачких цена, више од седам пута већи од владиног првобитног циља, објашњава се падом турске лире у односу на долар од готово 45 одсто на годишњем нивоу.

Свестан штете која је нанета не само економији већ и његовом рејтингу поверења, Ердоган је почетком јануара обећао да ће „што је пре могуће, вратити инфлацију на једноцифрене вредности“.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]