Хроника

Турска неће учествовати у борбеним операцијама у Авганистану, али разматра могућност да преузме аеродром у Кабулу

Штампа
петак, 30. јул 2021.

Турска војска неће учествовати у борбеним операцијама, осим ако затреба у самоодбрани уколико Турска одлучи да управља аеродромом Кабул у Авганистану, саопштило је Министарство одбране ове земље.

„Ако се дужност настави, елементи оружаних снага Турске неће имати борбену мисију у Авганистану као што је то било од самог почетка и неће бити ангажовани на било којој оперативној дужности осим самоодбране“, рекла је портпаролка Министарства одбране Пинар Кара у обраћању медијима, преноси дневник Хуријет.

Под условом да буду испуњени неопходни услови, Турска ће наставити да испуњава мисију, „која даје велики допринос авганистанском народу и Авганистану“, додала је она.

Турска преговара са САД о могућности да преузме управљање Међународним аеродромом Кабул након завршетка повлачења НАТО-а из Авганистана

Турска преговара са САД о могућности да преузме управљање Међународним аеродромом Кабул након завршетка повлачења НАТО-а из Авганистана.

О томе се консултује и са авганистанском страном.

Талибани су се овој могућности најпре успротивили, наводећи да ће турске снаге сматрати за “окупаторске”, али су онда знатно ублажили став.

“У светлу недавних дешавања, на иранској граници извршена су потребна преусмерења и појачања трупа“, рекла је Кара, напомињући да турске трупе спроводе своје активности како би спречиле угрожавање границе.

Постоји озбиљна забринутост да ће хиљаде Авганистанаца напустити земљу због страха да ће талибани у потпуности контролисати Авганистан након повлачења америчких трупа.

Претпоставља се да ће се многи Авганистанци запутити ка Турској преко Ирана.

Говорећи о Нагорно Карабаху, Кара је рекла да је површина од 344.409 квадратних метара “очишћена од мина у подручјима ослобођеним од окупације Јерменије како би се подржала азербејџанска војска”.

(Данас)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]