Početna strana > Hronika > Turska neće učestvovati u borbenim operacijama u Avganistanu, ali razmatra mogućnost da preuzme aerodrom u Kabulu
Hronika

Turska neće učestvovati u borbenim operacijama u Avganistanu, ali razmatra mogućnost da preuzme aerodrom u Kabulu

PDF Štampa El. pošta
petak, 30. jul 2021.

Turska vojska neće učestvovati u borbenim operacijama, osim ako zatreba u samoodbrani ukoliko Turska odluči da upravlja aerodromom Kabul u Avganistanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

„Ako se dužnost nastavi, elementi oružanih snaga Turske neće imati borbenu misiju u Avganistanu kao što je to bilo od samog početka i neće biti angažovani na bilo kojoj operativnoj dužnosti osim samoodbrane“, rekla je portparolka Ministarstva odbrane Pinar Kara u obraćanju medijima, prenosi dnevnik Hurijet.

Pod uslovom da budu ispunjeni neophodni uslovi, Turska će nastaviti da ispunjava misiju, „koja daje veliki doprinos avganistanskom narodu i Avganistanu“, dodala je ona.

Turska pregovara sa SAD o mogućnosti da preuzme upravljanje Međunarodnim aerodromom Kabul nakon završetka povlačenja NATO-a iz Avganistana

Turska pregovara sa SAD o mogućnosti da preuzme upravljanje Međunarodnim aerodromom Kabul nakon završetka povlačenja NATO-a iz Avganistana.

O tome se konsultuje i sa avganistanskom stranom.

Talibani su se ovoj mogućnosti najpre usprotivili, navodeći da će turske snage smatrati za “okupatorske”, ali su onda znatno ublažili stav.

“U svetlu nedavnih dešavanja, na iranskoj granici izvršena su potrebna preusmerenja i pojačanja trupa“, rekla je Kara, napominjući da turske trupe sprovode svoje aktivnosti kako bi sprečile ugrožavanje granice.

Postoji ozbiljna zabrinutost da će hiljade Avganistanaca napustiti zemlju zbog straha da će talibani u potpunosti kontrolisati Avganistan nakon povlačenja američkih trupa.

Pretpostavlja se da će se mnogi Avganistanci zaputiti ka Turskoj preko Irana.

Govoreći o Nagorno Karabahu, Kara je rekla da je površina od 344.409 kvadratnih metara “očišćena od mina u područjima oslobođenim od okupacije Jermenije kako bi se podržala azerbejdžanska vojska”.

(Danas)