Početna strana > Hronika > Turska: Nakon ponovnog brojanja glasova kandidat opozicije Ekrem Imamoglu proglašen za gradonačelnika Istanbula
Hronika

Turska: Nakon ponovnog brojanja glasova kandidat opozicije Ekrem Imamoglu proglašen za gradonačelnika Istanbula

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. april 2019.

 Kandidat najveće turske opozicione partije, Ekrem Imamoglu, proglašen je za gradonačelnika Istanbula nakon završetka ponovnog brojanja glasova.

Proglašenje je obavljeno uprkos žalbi koja je i dalje u proceduri, a koju je predala Partija pravde i razvoja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Rezultati lokalnih izbora od 31. marta doneli su tesnu pobedu Ekremu Imamogluu, kandidatu opozicione Republikanske narodne partije.

Nakon ponovnog brojanja glasova, on je zadržao prednost sa nešto više od 15.000 glasova.

Pored poraza na izborima u Istanbulu, vladajuća Partija pravde i razvoja je izgubila vlast i u prestonici Ankari.

"Povratili smo svoju slobodu. Budućnost će biti sjajna, naša deca će videti svetlo. Obrazovni sistem je uništen i to će biti popravljeno. Ekonomija je bila u lošem stanju. Biće bolje. Demokratija je sada u našim rukama".

"Nakon što je upravljala gradom dvadeset i pet godina, mandat Erdoganove partije je završen. Demokrate su preuzele kormilo. Tako da sam jako srećan. Budućnost je otvorena. Proleće je stiglo", kažu građani Istanbula.

(N1)