Početna strana > Hronika > Turska i Albanija amandmanima protiv Dika Martija
Hronika

Turska i Albanija amandmanima protiv Dika Martija

PDF Štampa El. pošta
utorak, 25. januar 2011.

PRIŠTINA – Prištinski list „Koha ditore” prenosi danas da se očekuje da će Savet Evrope usvojiti rezoluciju kojom će podržati izveštaj Dika Martija dok Turska i Albanija pokušavaju amandmanima da „otupe oštricu” tvrdnji izvestioca SE.

„Nacrt rezolucije je prilično negativan po Kosovo. Albanija i Turska pokušavaju da je amandmanima poboljšaju. Oni pokušavaju da iz rezolucije budu uklonjene reči ‘dokazi’ i ‘činjenice’ zamenjujući ih rečima ‘sumnje’ i ‘priče’”, piše list.

Albanska delegacija u Savetu Evrope pokušava da u rezoluciju ubaci izmene kao što su neprihvatanje do sada sprovedenih istraga, njihovo dovođenje u sumnju kao već dokazane činjenice, odbacivanje konstatacija u kojima se govori o saradnji albanskih i kosovskih vlasti, kao i ubacivanje poziva Euleks-u da sprovede novu istragu.

Amandman koji ima iste ciljeve je predstavila i delegacija Turske, dok se predstavnici dve zemlje trude da pridobiju što veću podršku među parlamentarcima raznih zemalja kako bi uspeli da te izmene ubace u rezoluciju.

Amandmani Albanije i Turske predati su Komitetu za pravna pitanja .

Očekuje se da će komitet jutros doneti odluku da li će oni ući u nacrt rezolucije, dok će u slučaju da odluka budu negativna oni biti odvojeno poslati skupštini na glasanje.

List „Zeri” pred današnju raspravu u Strazburu prenosi da je kosovskim zvaničnicima dozvoljeno da budu samo gosti. U delegaciji sa Kosova je Enver Hodžaj, odlazeći ministar za obrazovanje, koji će imati status gosta, a nikako predstavnika Kosova.

List navodi da su juče, prvoga dana zasedanja PS SE kosovski Albanci i oni iz Albanije, neprestano trčali po hodnicima Saveta Evrope kako bi lobirali protiv izveštaja koji, kako ističe „Zeri”, albanski narod prikazuje kao plemensko društvo dok predstavnike OVK prikazuje kao kriminalce koji su ubijali civile i njihove organe prodavali na međunarodnom crnom tržištu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner