Хроника

Тријумф деснице на изборима за Европски парламент

Штампа
понедељак, 08. јун 2009.

У резултатима и анализама избора за Европски парламент, који су у протекла четири дана одржани у свих 27 земаља чланица ЕУ, општа оцена је да су у већини земаља партије десног центра оствариле већи успех од левичарских странака.

Рекордно низак одзив бирача, више гласова за маргиналне странке и бројни гласови против странака на власти - тако би, у најкраћем, могао да се опише исход до сада највећих избора за ЕП.

Скоро 375 милиона људи с правом гласа бирало је 736 посланика; у Немачкој, Пољској, Италији и Француској најуспешније су биле владајуће странке десног центра.

Француски министар финансија Кристин Лагард каже да је бирачко тело сагласно са оним што влада у Паризу предлаже за Европску унију:

"Ово је крајње задовољавајући резултат. Изложили смо какву ми то Европу желимо у будућности. Бирачи су то препознали. Они желе конкретне резултате, желе одлуке које су битне за њихов свакодненви живот, и када је реч о безбедности и када говоримо о усељавању и финансијској стабилности. Мислим да су на свим тим пољима странке деснице и десног центра бирачима упутиле јасне и доследне поруке."

Другде широм Европе бирачи су изборе искористили како би изразили незадовољство странкама, махом са левице, које управљају њиховим земљама.

(BBC)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]