Početna strana > Hronika > Trijumf desnice na izborima za Evropski parlament
Hronika

Trijumf desnice na izborima za Evropski parlament

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 08. jun 2009.

U rezultatima i analizama izbora za Evropski parlament, koji su u protekla četiri dana održani u svih 27 zemalja članica EU, opšta ocena je da su u većini zemalja partije desnog centra ostvarile veći uspeh od levičarskih stranaka.

Rekordno nizak odziv birača, više glasova za marginalne stranke i brojni glasovi protiv stranaka na vlasti - tako bi, u najkraćem, mogao da se opiše ishod do sada najvećih izbora za EP.

Skoro 375 miliona ljudi s pravom glasa biralo je 736 poslanika; u Nemačkoj, Poljskoj, Italiji i Francuskoj najuspešnije su bile vladajuće stranke desnog centra.

Francuski ministar finansija Kristin Lagard kaže da je biračko telo saglasno sa onim što vlada u Parizu predlaže za Evropsku uniju:

"Ovo je krajnje zadovoljavajući rezultat. Izložili smo kakvu mi to Evropu želimo u budućnosti. Birači su to prepoznali. Oni žele konkretne rezultate, žele odluke koje su bitne za njihov svakodnenvi život, i kada je reč o bezbednosti i kada govorimo o useljavanju i finansijskoj stabilnosti. Mislim da su na svim tim poljima stranke desnice i desnog centra biračima uputile jasne i dosledne poruke."

Drugde širom Evrope birači su izbore iskoristili kako bi izrazili nezadovoljstvo strankama, mahom sa levice, koje upravljaju njihovim zemljama.

(BBC)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner