Početna strana > Hronika > Skoro tri godine od pada helikoptera Vojske Srbije, još uvek niko "nije odgovoran" za smrt sedam osoba
Hronika

Skoro tri godine od pada helikoptera Vojske Srbije, još uvek niko "nije odgovoran" za smrt sedam osoba

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. februar 2018.

Za mesec dana će biti tačno tri godine od kada se u blizini Beograda srušio se transportni helikopter Mi-17 Vojske Srbije. U toj nesreći je poginulo sedam ljudi.

Helikopter se srušio 13. marta, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara.

U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Đukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar DŽevad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović. 

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo. 

Petnaest meseci nakon pada Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da neće biti pokrenut krivični postupak protiv osoba koje su učestvovale u pripremi i izvršenju zadatka. 

Kako je Tužilaštvo navelo, Komisija za osnovno ispitivanje udesa i Komisija za ispitivanje vanrednog događaja nisu utvrdile da je to delo izvedeno iz nehata ili sa umišljajem. 

U predistražnom postupku ustanovljeno je i da je u lancu komandovanja bilo propusta, ali da oni nemaju krivično-pravnu težinu, već eventualno disciplinsku.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da Srbija adekvatno obeležava 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner