Početna strana > Hronika > Tramp će poslednji put produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" nuklearnog sporazuma s Teheranom
Hronika

Tramp će poslednji put produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" nuklearnog sporazuma s Teheranom

PDF Štampa El. pošta
subota, 13. januar 2018.

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas da će još jednom, poslednji put produžiti suspenziju sankcija Iranu kako bi evropske zemlje i SAD mogle da isprave "užasne greške" nuklearnog sporazuma s Teheranom.

Na taj način će još najmanje nekoliko meseci ostati na snazi istorijski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je s Iranom postiglo šest velikih sila SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka.

Iran je prema sporazumu pristao da ograniči svoj nuklearni program, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Sankcije SAD Iranu biće suspendovane na još 120 dana, navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Bela kuća želi dogovor s članicama EU koje su potpisale nuklearni sporazum kako bi uvela trajne restrikcije za iranski program obogaćivanja uranijuma. Prema aktuelnom sporazumu, ta ograničenja prestaju 2025. godine.

Tramp je danas oštro upozorio da će povući SAD iz nuklearnog sporazuma ako on ne bude modifikovan.

"Ovo je poslednja šansa. U odsustvu takvog (novog) sporazuma, SAD neće ponovo suspendovati sankcije (Iranu) da bi ostale deo iranskog nuklearnog sporazuma. A ako u bilo kojem trenutku procenim da takav sporazum nije moguć, odmah ću izaći iz sporazuma", naveo je Tramp u današnjoj izjavi.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da Srbija adekvatno obeležava 100. godišnjicu proboja Solunskog fronta i oslobođenja Srbije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner