Početna strana > Hronika > Tomislav Nikolić dobio orden svetog vladike Nikolaja za "trud i brigu za Srbiju i srpski narod"
Hronika

Tomislav Nikolić dobio orden svetog vladike Nikolaja za "trud i brigu za Srbiju i srpski narod"

PDF Štampa El. pošta
subota, 03. maj 2014.

Valjevo - Predsednik Tomislav Nikolić primio je orden svetog vladike Nikolaja za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i rad na unapređenju odnosa između države i SPC.

Orden mu je uručio episkop valjevski Milutin u manastiru Lelić.

Nikolić je u manastiru Lelić pristvovao liturgiji povodom slave svetog Nikolaja Žičkog čije se mošti nalaze u tom manastiru, a orden je primio i u čast prve zvanične posete eparhiji valjevskoj.

Episkop valjevski Milutin rekao je da danas ima veliku čast, radost i prijatnu dužnost da predsedniku države poželi dobrodošlicu i prijatan boravak u eparhiji Valjevskoj i zapadnoj Srbiji i u zadužbini vladike Nikolaja.

On je rekao da je predsedniku Srbije uručeno najviše odlikovanje eparhije valjevske i poručio predsedniku da mudro upravlja Srbijom i da je sačuva u celini.

"Časno ga nosite gospodine predsedniče, a molimo se svetom vladiki Nikolaju da Vam na Vašem, nimalo lakom putu, pomogne na svakom dobru i za svako dobro zemlje Srbije", rekao je episkop valjevski.

On je naglasio da je velika čast što je Nikolić posetio manastir i sa sveštenstvom i gradjanstvom učestvobvao u molitvi.

"To je dobar znak za srpsku zemlju, jer bez boga i vere ništa ne može", rekao je episkop Milutin.

Liturgiji su prisustvovali brojni građani, a tokom liturgije predsednik Srbije pročitao i "simvol vere" i "oče naš".

Predsenik je sa episkopom valjevskim i sveštenstvom lomio slavski kolač.

Vladika žički Nikolaj, koji važi za jednog od najvećih duhovnika SPC, rođen je 1880. godine u Leliću, a umro 1956. godine u SAD. Kanonizovan je 2003. godine.

Predsednik Nikolić obićiće i manastir Ćelije, u kojem se nalaze mošti svetog Justina Popovića.

Nikolić posetio manastir Ćelije

Predsednik Nikolić posetio je i manastir Ćelije u okolini Valjeva u kojem se nalaze mošti svetog Justina Popovića.

Episkov valjevski Milutin pozvao je tom prilikom Nikolića da 14. juna prisustvuje premeštanju mošti svetog Justina iz sadašnjeg grobnog mesta u manastirskom dvorištu u manastirsku crkvu.

Ćelije će posle toga biti drugi Ostrog, rekao je episkop valjevski Nikoliću i pozvao ga da, ako mu državnički poslovi dozvole, prisustvuje događaju koji će, kako je rekao, ući u istoriju srpske crkve i koji će generacije pamtiti.

Predsednika je u manastiru dočekala igumanija Glikerija i rekla mu da za 62 godine, koliko je u manastiru, nijedan predsednik države nije posetio Ćelije. Igumanija Glikerija je u manastiru od svoje 13 godine.

Justin Popović rođen je u Vranju 1894. godine, a umro je 1979. godine. Bio je profesor Beogradskog univerziteta, a bio je i starešina manastira Ćelije.

(Tanjug-RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner