Хроника

Томаш Петричек: Чешка је признала Косово као независну државу 2008. године, трудимо се да развијемо коректне и позитивне односе

Штампа
четвртак, 07. новембар 2019.

 Праг -- Чешка влада није променила свој став о питању независности Косова, каже за Радио Слободна Европа министар спољних послова Чешке Томаш Петричек

Он је тако прокоментарисао изјаву председника Чешке Милоша Земана који је најавио да ће од те државе тражити да повуче признање Косова. "Ми смо признали Косово као независну државу 2008. године и трудимо се да развијемо коректне и позитивне односе са Косовом", казао је он.

Он додаје да влада Чешке подржава дијалог између Београда и Приштине, како би се превазишла прошлост и нашао начин како да "живе заједно у уједињеној Европи".

Петричек је рекао и да његова замља подржава тежње Косова да постане чланица многих међународних организација. "Дискутовали смо са министром унутрашњих послова и представили смо аргументе који иду у прилог чланству (у Интерполу). Верујемо да Интерпол има значајну улогу, посебно када је реч о борби против организованог криминала", сматра чешки министар.

На констатацију да Борељ долази из Шпаније која је једна од пет земаља чланица Европске уније које не признају Косово као државу, Петричек каже: "Жозеп Борељ ће представљати Европску унију, а не Шпанију, и будући да је био врло отворен, рекао је да је дијалог његов приоритет."

(РСЕ-Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]