недеља, 29. март 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Томас Хамарберг: Србија да уложи додатни напор за искорењивање дискриминације
Хроника

Томас Хамарберг: Србија да уложи додатни напор за искорењивање дискриминације

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 22. септембар 2011.

Србија треба да уложи додатне напоре за постизање послератне правде и помирења, искорењивање дискриминације и јачање слободе медија, указао је у извештају о ситуацији у Србији комесар за људска права Савета Европе (СЕ) Томас Хамарберг.

"Потребна је већа одлучност за ефектније испитивање и процесуирање ратних злочина и требало би уклонити све преостале препреке за делотворну међудржавну сарадњу у том контексту. Такође је потребно обезбедити адекватну накнаду штете свим жртвама за масовне повреде људских права које су претрпеле у време рата", указује Хамарберг у извештају који је данас објављен на сајту СЕ.

Хамарберг, који је био у посети Србији од 12. до 15. јуна, позвао је Србију да побољша систем заштите сведока и да без одлагања истражи и процесуира све претње и застрашивања сведока.

Наводећи да је Србија предузела важне кораке да превазиђе "наслеђе насилне прошлости", комесар за људска права је позвао власти из Београда да наставе одлучно да спроводе своје напоре, и на националном и на регионалном нивоу, како би се разјаснила судбина око 14.000 несталих у региону због ратова деведесетих година.

Хамарберг је, такође, позвао власти да убрзају напоре да реше преостале проблеме насилно расељених током ратова.

"Најугроженије је око 4.000 људи који живе у колективним центрима. Наставак сарадње Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе је неопходан како би се решили проблеми проистекли из насилног расељавања у региону", указао је.

Он је поздравио јачање правног и институционалног оквира Србије у домену борбе против дискриминације и расизма, као и мере предузете претходних година против злочина из мржње, нарочито оних који су починиле екстремистичке групе.

Комесар СЕ је позвао српске власти да злочинима из мржње дају приоритет у процесуирању, као и да предузму свеобухватну процену судске праксе кажњавања у тим случајевима.

Хамарберг је, такође, позвао на јачање заштите националних мањина и препоручио да у блиској будућности почне изборни процес за чланове савета бошњачке нациналне мањине.

Када се ради о питању Рома, потребно је предузети систематичније напоре у јачању њихове заштите и инклузије, посебно у областима запошљавања, образовања, становања и здравствене заштите.

Комесар Савета Европе остаје дубоко забринут због веома тешких животних услова расељених Рома са Косова, као и због непријављивања ромске деце после рођења. Он, такође, предлаже да се Ромима олакша приступ личним документима.

Хамарберг додаје да и даље озбиљан проблем остаје раширена хомофобија.

"Власти треба да интензивирају напоре у борби против насиља и дискриминације припадника ЛГБТ популације...", указује се у извештају.

Хамарберг је похвалио усвајање закона о заштити и промоцији права особа са инвалидитетом, али је додао да је и даље забринут због великог броја старијих и одраслих са менталним сметњама који без свог пристанка бивају смештани на институционалну негу.

Комесар СЕ је указао и да би требало боље да буде обезбеђена слобода медија.

"Треба декриминализовати клевету и избећи нерационално високе казне у грађанским парницама повезаним са медијима. У исто време, медији треба да промовишу и примењују етичке професионалне стандарде и развију систем ефектне саморегулације", поручује се у извештају.

Он је похвалио српске власти због брзих реакција на недавне нападе на новинаре, али је остао дубоко забринут јер још увек нису кажњени починиоци ранијих случајева убиства новинара.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Колико ће по вашем мишљењу трајати ванредно стање у Србији?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер