Početna strana > Hronika > TASS: Broj poplavljenih kuća u Hersonskoj oblasti porastao je na skoro 22.300 nakon proboja brane hidroelektrane Kahovka zbog granatiranja Kijeva
Hronika

TASS: Broj poplavljenih kuća u Hersonskoj oblasti porastao je na skoro 22.300 nakon proboja brane hidroelektrane Kahovka zbog granatiranja Kijeva

PDF Štampa El. pošta
subota, 10. jun 2023.

MOSKVA, 9. juna /TASS/. Broj kuća poplavljenih nakon što je granatiranjem Kijeva probila branu hidroelektrane (HE) Kahovka porastao je na skoro 22.300, rekao je portparol regionalnih službi za vanredne situacije u petak za TASS.

"Prema poslednjim podacima, skoro 22.300 kuća je potopljeno u 17 naselja. Nivo vode u Novoj Kahovki je opao za dva metra do deset metara", rekao je portparol.

On je naveo da je trenutno u tri privremena smeštaja 1.117 osoba, uključujući 110 dece i 35 osoba sa invaliditetom.

Zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Anatolij Suprunovski izjavio je u četvrtak da je probijanje brane hidroelektrane Kahovka potopilo 14.000 kuća u 15 naselja u Hersonskoj oblasti. Trenutno je u toku evakuacija ljudi. Ukupno 5.000 lokalnog stanovništva, uključujući 178 dece i 62 osobe sa smanjenom pokretljivošću, evakuisano je iz poplavljenih područja gradskog okruga Novaja Kahovka i opštinskih okruga Aljoški i Golaja Pristan u Hersonskoj oblasti.

Ukrajinska vojska je tokom noći do 6. juna izvršila udar na HE Kahovka, uništavajući hidraulične ventile elektrane i izazivajući nekontrolisano ispuštanje vode. U poplavnom području je čak 35 naselja. Evakuišu se stanovnici obližnjih naselja.

Uništenje HE Kahovka nanelo je ozbiljnu štetu životnoj sredini, poljoprivredna polja su odnesena i postoji opasnost od plićenja Severnokrimskog kanala. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kritikovao je štrajk protiv HE Kahovka kao namerni subverzivni čin Ukrajine. Dodao je da kijevski režim mora da snosi punu odgovornost za sve posledice koje proizilaze.

(TASS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner