Početna strana > Hronika > Tanja Miščević: EU nije država i zato nema jedinstven pristup
Hronika

Tanja Miščević: EU nije država i zato nema jedinstven pristup

PDF Štampa El. pošta
subota, 12. decembar 2009.

BEOGRAD – Evropska unija nije država sa jedinstvenim interesom već kombinacija 27 nacionalnih interesa i to je glavni razlog što ne može da zauzme moćniju poziciju na svetskoj sceni, izjavila je profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Tanja Miščević.

„Delovanje vlada pojedinačnih zemalja je glavni razlog što EU nije uticajniji globalni igrač u svetskoj areni. Drugi razlog je način na koji EU reaguje na međunarodne krize – od slučaja do slučaja”, rekla je Miščevićeva na panel diskusiji „Evropska unija kao globalni akter u multipolarnom svetu”.

Ona je istakla da ta organizacija nema jedinstven pristup niti jedinstvenu strategiju kojom bi mogla da odgovori na izazove unutar i izvan EU. Zato članice EU ne znaju kako će se završiti evropske integracije i to nije samo stvar spoljne i bezbednosne politike već i pitanje da li će Evropa biti država kao SAD ili rezultat pojedinačnih procesa integracije, rekla je Miščevićeva.

Ona je podsetila da je proces usvajanja Lisabonskog sporazuma bio komplikovan i trajao dugo, kao i da taj dokument u svojim glavnim tačkama ne sadrži odgovore kako će izgledati EU 2020. niti konkretne strategije po pitanju daljeg proširenja.

EU će, prema njenim rečima, ostati lider na svetskoj sceni kada je u pitanju trgovina, i dalje će biti jak ekonomski i politički centar.

Miščevićeva je naglasila da nedavno uvođenje novih funkcija – predsednika EU i tzv. evropskog ministra spoljnih poslova ne definiše jasno njihova zaduženja, odnosno kako će obavljati svoj posao.

„To znači da će delegacija Evropske komisije u Srbiji biti u stvari delegacija EU, jer je to sada spojeno, ali nije poznato kakav će biti odnos visokog predstavnika za spoljnu politiku sa delegacijom EU u Beogradu”, rekla je ona.

Miščevićeva je dodala da će se tek u prvoj polovini 2010. videti kako će funkcionisati nova preraspodela funkcija u EU.

Diskusiju je, u restoranu „Kristal”, organizovao Centar za civilno-vojne odnose, povodom završetka programa prve generacije polaznika „Škole za evropsku bezbednost”.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner