Početna strana > Hronika > Tajvanski ministar spoljnih poslova DŽozef Vu: Kina od Tajvana hoće da napravi novi Hongkong
Hronika

Tajvanski ministar spoljnih poslova DŽozef Vu: Kina od Tajvana hoće da napravi novi Hongkong

PDF Štampa El. pošta
utorak, 11. avgust 2020.

 Kina pokušava da naparvi od demokratske teritorije Tajvana "budući Hongkong", rekao je danas tajvanski ministar spoljnih poslova DŽozef Vu.

"Naš svakodnevni život je sve teži dok Kina nastavlja da vrši pritisak na Tajvan da prihvatimo njene političke uslove, uslove koji bi napravili od Tajvana budući Hongkong", rekao je Vu američkom sekretaru zdravlja Aleksu Azaru.

Azarovu posetu Tajvanu osudio je Peking ocenjujući da ona ugrožava mir.

U Hongkongu je pojačana represija nad neistomišljenicima od kada je krajem juna stupio na snagu strogi zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je nametnuo Peking. Brojni prodemokratski aktivisti su uhapšeni a opozicioni kandidati za izbore diskvalifikovani.

Jačanje kontrole Kine nad Hongkongom povećava zabrinutost Tajvana, ostrva od 23 miliona stanovnika. Peking i dalje smatra Tajvan svojom pobunjenom provincijom i koja treba da se vrati pod njegovu kontrolu, silom ako je potrebno.

Azar, koji je u trodnevnoj poseti, najviši je američki zvaničnik u poseti Tajvanu od 1979. godine, kada su SAD prekinule diplomatske odnose sa Tajpejom da bi priznale komunističku vladu sa sedištem u Pekingu kao jedinog predstavnika Kine.

Azarova poseta odvija se u kontenstu rastućih kinesko-američkih tenzija oko brojnih tema, od pitanja Hongkonga do trgovinskih pitanja i korona virusa.

Tajvansko ministarstvo odbrane juče je navelo da su kineski lovci na kratko prešli središnju liniju Tajvanskog zaliva, koju Tajpej i Peking dugo smatraju svojom "granicom".

Azar je tokom posete hvalio tajvansku demokratiju i njeno postupanje u borbi protiv korona virusa. On je s druge strane kritikovao stav Kine prema pandemiji koja se pojavila na njenoj teritoriji i njen autoritarni model vladavine.

(Tanjug)