субота, 06. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Тадић/Јосиповић: Две земље у последњих десет месеци решиле многа отворена питања
Хроника

Тадић/Јосиповић: Две земље у последњих десет месеци решиле многа отворена питања

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 24. новембар 2010.

Председник Србије је у одвојеним састанцима са председником Јосиповићем и премијерком Косор разговарао о продубљивању сарадње и решавању отворених питања између две суседне земље.

Председници Борис Тадић и Иво Јосиповић оценили су данас у Загребу да су Србија и Хрватска у последњих десет месеци решиле многа отворена питања, а да је питање несталих приритет међу онима која још нису решена. У разговору са премијерком хрватске Јадранком Косор постигнут политички договор о начелима на којима ће се темељити трајно решење стамбеног збрињавања српских избеглица из Хрватске.

"Питање несталих је централно, приоритетно питање, питање цивилизације којој припадамо. Учинићемо све да то питање буде решено, како бисмо показали да смо у стању да водимо рачуна о жртвама рата", рекао је Тадић у заједничком обраћању новинарима после разговора у Јосиповићевој канцеларији на Пантовчаку, где су прво разговарали у четири ока, а затим и са делегацијама две државе.

Тадић и Јосиповић заложили су се за отварање архива у обема земљама како би ово питање било решено, јер, како је приметио Јосиповић, без тога процес помирења у региону не може бити довршен.

"Сви морају разумети да је решавање судбине несталих приоритетно и да сви имају обавезу да се то питање реши", рекао је Јосиповић.

Он је нагласио да више нема страха од одмазаде и да сви који поседују неке информације треба да их проследе надлежним институцијама.

На питање агенције Тањуг који су наредни кораци који ће бити предузети у предстојећем периоду да би ово питање било решено, Тадић је прецизирао:

"Као председник Србије захтевам да се доврши процес отварања архивске грађе и да се питање судбине несталих реши и пронађу гробна места настрадалих".

Он је такође указао да треба довршити ДНК анализе тела настрадалих како би се свака дилема у погледу идентитета жртава разрешила.

Оба председника су истакла значај даље сарадње по овом питању на свим нивоима а посебно полицијском.

Председници Тадић и Јосиповић сагласили су се да су владе две земље унапредиле рад на повратку избеглих и на решавању њихових стамбених проблема.

Јосиповић је подсетио да је искорак учињен и када је реч о помирењу и партнерству, и истакао да је постигнут начелан политички договор за решавање питања избеглица.

"Значајан напредак постигнут је по питању полозаја мањина, али ту има простора за још више напретка", рекао је Јосиповић.

Хрватски председник задовољан је процесом враћања културног блага које је из Хрватске однето за време рата.

У том контексту он је навео да ће сутра са председником Србије посетити манастир Крупа у којој се налази враћена ризница блага.

"Постоји још питања које треба решити, пре свега питање несталих, као и унапређење привредне сарадње", навео је Јосиповић.

Велика пажња у њиховим разговорима била је посвећена питању српске мањине у Хрватској и српске у Хрватској, те заштити њихове културе, индентитета, писма и језика.

"Као председник Србије, залажем се за очување културе Срба где год они живели у целом региону, али као председник Србије браним и права свих других националних заједница укључујући и Хрвате", навео је Тадић.

Према његовим речима, по питању очувања српског језика и културе у Хрватској учињен је напредак, али да је потребно урадити још доста тога, посебно у школству.

Он је посебно истакао значај и потребу демократског дијалога у хрватском друштву о томе како би ђаци српске националности могли да похађају школе са јединственим школским системом.

Председник Србије изразио је задовољство оним што је учињено у сфери "повратка избеглица, њиховог стамбеног збрињавања, рада на њиховој интеграцији и одрживом развоју и најавио да ће ускоро бити одржана донаторска конференција како би то питање било коначно решено.

"Сви који се желе вратити у Хрватску могу да буду укључени у процес стамбеног збрињавања, а за оне који то не желе решење ће бити пронађено кроз донаторски фонд. То је праведно, одрживо решење", рекао је Јосиповић.

Говорећи о стратешком циљу обе државе - учлањењу у ЕУ, Тадић је рекао да и Загреб и Београд остају посвећени том циљу.

Он је рекао да Србија снажно подржава Хрватску, која је надомак пуноправног чланства, додавши да је Хрватска у ЕУ добро и за регион и за Србију.

"Без тога нема одрживе развојне политике. Заједничким чланством у ЕУ решаваћемо и проблеме у националним политикама. Европа је наш заједнички дом и кућа", истакао је Тадић.

Према Јосиповићевим речима Хрватска и сада и када постане чланица ЕУ снажно ће подржавати Србију на том путу.

Тадић је закључио да Србија и Хрватска имају тешку заједничку историју, која обухвата ратна разарања људске жртве и неслагања, али да је изражено заљење и са једне и са друге стране важан искорак за две земље.

"Без добрих билатералних односа Србије и Хрватске нема стабилности ни у региону", рекао је председник Србије, кога је његов домаћин јутрос дочекао у свом Уреду на Пантовчаку, уз државничке почасти, смотру гарде и интонирање државних химни.

Донатори решавају проблем избеглица

Председник Тадић разговарао је потом и са председницом Владе Хрватске Јадранком Косор, а у "Златну књигу" на Банским дворима, седишту хрватске владе, уписао: "Нека ово буде нова страница заједничке историје".

Косор и Тадић су после разговора иза затворених врата изјавили да су постигли политички договор о начелима на којима ће се темељити трајно решење стамбеног збрињавања српских избеглица из Хрватске.

Они су новинарима пренели да ће њихови сарадници и стручњаци у наредним месецима радити на организовању међународне донаторске конференције како би стамбено питање избеглица било трајно решено.

Хрватска премијерка и председник Србије сложили су се да је у билатерланим односима остварен напредак, а да су питања несталих, граница и међусобних тужби пред Међународним судом правде остала отворена и да их треба заједнички решавати.

Косор је истакла да је најважније питање несталих и оценила да је реч о провразредном хуманитарном питању.

Председник Србије казао је да је судбина несталих била централна тема његовог разговора са Јадранком Косор, те да је исказана спремност да се "то цивилзацијско питање реши".

Када је реч о стамбеном збрињавању српских избеглица Тадић је казао да Србија и Хрватска имају шансу да то темељно питање "реше једном за свагда".

Он је истакао да треба радити и на остваривању права мањина и да се залаже да се у обе земље поштује процентуална заступљеност припадника хрватске, однсоно српске мањине у јавној управи.

Тадић је оценио да су Хрватска и Србија оствариле значајан напредак у билатерланим односима и процесу помирења, додајући да су две земље имале тешку историју 90-их година која је оставила велике последице.

Подсетио је да је и даље отворено питање граница, сукцесије и међусобних тужби за геноцид, истакавши да су то питања која оптерећују међусобне односе, али да треба трагати за заједницким решењима.

Према Тадећевим речима, на састанку је било речи и о економској сарадњи и постигнута је сагласност да на сутрашњем Пословном форуму Србије и Хрватске треба разговарати о потенцијалима за заједнички наступ на трећим тржиштима.

"Верујем да ће Хрватска брзо постати чланица ЕУ, а Србија има витални национални интерес да Хрватска што пре уђе у ЕУ, јер ће на тај начин бити боље и њеним грађанима и привреди", истакао је Тадић.

Хрватска премијерка Јадранка Косор рекла је да је на састанку коснтатовано шта би још требало направити у развоју међусобне сарадње.

Косор је рекла да ће влада Хрватске и даље снажно подржавати европски пут Србије и свих других суседа. "То је изузетно важно за трајну стабилност ове земље", додала је.

И Косор и Тадић заложили су се за интензивирање привредне сарадње.

Косор је навела да постоје многи пројекти на којима се та сарадња може реализовати.

Она је навела да је до октобра ове године Хрватска извезла у Србију 243 милиона евра, а да је до сада из Хрватске диркетно уложено у Србију 420 милиона евра.

Косор је похвалила сарадњу министарстава унутрашњих послова Хрватске и Србије у борби пртов организованог клриминала као и регионални пројекат железница Карго 10.

Навела је такође да је са Тадићем разговарала и о следећем трилатералном састанку Србије, Хрватске и Словеније који би требало да буде одржан у Србији.

Тадића у дводневној посети Хрватској прате министри трговине, просвете и просторног планирања, Слободан Милосављевић, Жарко Обрадовић и Оливер Дулић, као и председник спољнополитичког одбора Народне скупштине Драгољуб Мићуновић и председник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић.

Двојица председника су, почетком овог месеца, заједнички затворили једно тешко питање наслеђено из ратне прошлости - посетом местима страдања Срба и Хрвата у Паулин Двору код Осијека и Вуковару, извињењем породицама страдалих те порукама да ће наставити политику помирења и на линији Беохрад - Загреб и у региону уопште.

Тадић и Јосиповић су се први пут састали у Опатији у марту, а Јосиповић је у јулу боравио у званичној посети Србији.

Порукама које су у тим приликама слали одредили су смер нових односа две земље - опредељеност за помирење и добросуседске односе, те превазилажење међунационалних анимозитета, који су пре две деценије кулминирали оружаним сукобима на простору бивше Југославије.

Тадића је у Загребу разговарао и са председником хрватског Сабора Луком Бебићем.

У послеподневним сатима, Тадић ће разговарати са представницима Српског народног вијећа и српског културног друштва "Просвјета".

Председници две државе ће се сутра обратити учесницима Бизнис форума у Загребу.

Тадић и Јосиповић ће потом посетити општину Крњак, где ће разговарати са представницима локалних власти са подручја Баније и Кордуна и представницима српске заједнице.

Предвиђено је да Тадић и његов домаћин посете и општину Грачац и обиђу Сајам личких производа, а у селу Дерингај састану са једном повратничком породицом.

(Мондо)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер