Početna strana > Hronika > SZO: Evropa bi mogla da se suoči sa još 700.000 smrti od kovida
Hronika

SZO: Evropa bi mogla da se suoči sa još 700.000 smrti od kovida

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. novembar 2021.

Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu navodi da bi se region od 53 zemlje do proleća mogao suočiti sa još 700.000 smrtnih slučajeva od posledica zaraze koronavirusom.

SZO za Evropu, sa sedištem u Kopenhagenu, takođe je ukazala na pad zaštite od infekcije navodeći da bi „dopunsku dozu“ trebalo dati kao prioritet najugroženijoj populaciji — uključujući osobe sa slabijim imunitetom, starije od 60 godina i zdravstvene radnike.

Svetska zdravstvena organizacija za Evropu pozvala je ljude da se vakcinišu, da poštuju epidemijske mere i pridržavaju se socijalne distance kako bi se zaustavilo širenje virusa.

„Danas je situacija sa kovid-19 širom Evrope i Centralne Azije veoma ozbiljna. Pred nama je izazovna zima, ali ne bi trebalo biti bez nade, jer svi mi – vlade, zdravstvene vlasti, pojedinci – možemo preduzeti odlučne mere za stabilizaciju pandemije“, rekao je direktor SZO za Evropu Hans Kluge.

Broj umrlih od posledica kovid-19 u Evropi je prošle sedmice porastao na skoro 4.200 u danu, što je udvostručenje nivoa zabeleženog krajem septembra.

Kumulativni broj smrtnih slučajeva je sada dostigao 1,5 miliona u regionu.

Tri faktora koja pokreću porast su visoko prenosiva delta varijanta, ublažavanje restriktivnih mera i veliki deo evropske populacije koji je ostao nevakcinisan, saopštila je SZO za Evropu.

Rečeno je da bi se region mogao suočiti s kumulativnih dva miliona smrtnih slučajeva do 1. marta.

(Anadolija-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner