Хроника

СЗО: Не постоје докази да се корона-вирус преноси храном

Штампа
четвртак, 13. август 2020.

Светска здравствена организација саопштила је данас да не постоје докази да се корона-вирус преноси храном и поручила да људи не треба да се плаше да ће ковид-19 ући у ланац исхране.

Реакција је уследила након што су два кинеска града саопштила да су трагови корона-вируса пронађени у смрзнутим пилећим крилцима из Бразила и смрзнутим шкампама из Еквадора.

“Људи не треба да се плаше хране, паковане хране или хране која се испоручује, јер не постоје докази да се на тај начин врши трансмисија вируса”, рекао је на конференцији за медије шеф за хитне програме СЗО Мајк Рајан, преноси Ројтерс.

Епидемиолог СЗО Марија ван Керхове казала је да је у Кини тестирано више стотина хиљада паковања, а трагови вируса су пронађени у мање од десет.

Бразилско Министарство пољопривреде је саопштило да су од Кине затражили појашњење, док је министар привреде Еквадора Иван Онтанеда казао Ројтерсу да се приликом обраде и паковања хране стриктно поштују протоколи и да они не могу сносити одговорност за оно што се дешава када роба изађе из Еквадора.

(Фонет)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]