Početna strana > Hronika > Svetske agencije o izručenju Mladića Hagu
Hronika

Svetske agencije o izručenju Mladića Hagu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 31. maj 2011.

Svetski mediji su pod oznakom hitno preneli vest da je haški optuženik Ratko Mladić danas iz Beograda izručen Hagu, pošto mu je ranije u toku dana odbijena žalba na odluku o ispunjavanju uslova za izručenje.

Agencija AP prenela je da su njeni reporteri videli kako u 17.40 sati sa beogradskog aerodroma poleće avion sa Mladićem, samo nekoliko minuta pošto je ministarka pravde Snežana Malović zvanično objavila da je Mladić u avionu kojim će biti prebačen u Holandiju.

AP prenosi izjavu Malovićeve da je izručenjem Mladića Hagu, Srbija ispunila svoju međunarodnu i moralnu obavezu.

Britanska agencija Rojters prenosi da je Mladić prevezen na aerodrom u Beogradu pod snažnim merama bezbednosti i da su ga pre polaska posetili supruga i sin.

Agencija AFP navodi da je avion sa Mladićem, koji je poleteo sa beogradskog aerodroma, sleteo na aerodrom u Roterdamu, 20 kilometara od Haga, u 19.45 sati i da će odmah biti prebačen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

AFP navodi da se Mladić suočava sa doživotnom robijom, ako bude osuđen za ono za šta ga tereti optužnica.

Mladić sleteo u Holandiju

Avion sa haškim optuženikom Ratkom Mladićem sleteo je na aerodrom u Roterdamu.Specijalni avion Vlade Srbije Falkon 50 u kojem je haški optuženik Mladić sleteo je oko 19.45 časova na aerodrom u Roterdamu, 20 kilometara od Haga.

Na Aerodromu su ga preuzeli predstavnici holandske policije, koji će ga helikopterom prebaciti, za desetak minuta, u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu. Njega je dočekao ambasador BiH i srpski konzul Marko Brkić.

(Blic)