Početna strana > Hronika > Svetska trgovinska organizacija: Ekonomska kriza daleko od završetka
Hronika

Svetska trgovinska organizacija: Ekonomska kriza daleko od završetka

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. jul 2009.

Globalna ekonomska kriza je daleko od završetka, upozorio je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije Paskal Lami. On je u obraćanju predstavnicima 153 članice STO u Ženevi rekao da dažbine na uvoz i druga ograničenja na granicama dovode do zatvaranja tržišta i uzrokuju dalje teškoće u vreme smanjene tražnje.

"Za sada nema indicija da vlasti smanjuju ili ukidaju protekcionističke mere koje su ranije uvele zbog krize, a koje ograničavaju ili narušavaju trgovinu", rekao je Lami.

On je predočio da se za sada ne može govoriti o "izbijanju visokointenzivnog protekcionizma", dodajući da je, međutim, povećana mogućnost proširenja trgovinskih nesporazuma, restrikcija od strane regulatorskih službi i sankcija ukoliko nepravične barijere ostanu na snazi.

Prema njegovim rečima, još je suviše rano da se računa na ekonomski oporavak.

"Ja bih se uzdržao od prevelikog optimizma. Mada finansijska tržišta pokazuju znake stabilizacije, kriza je još daleko od završetka, pre svega u mnogim zemljama u razvoju koje tek sada počinju da osećaju njen puni uticaj na trgovinu i ekonomski rast", rekao je Lami.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner