среда, 24. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Светска банка: Високе цене хране до 2015.
Хроника

Светска банка: Високе цене хране до 2015.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 11. фебруар 2011.

Стручњаци Светске банке предвиђају да ће све до 2015. године цене хране бити нестабилне, а цене житарица више од просечних.

Цене неких основних типова хране приближавају се или превазилазе највиши ниво из 2008, када су високе цене у неким земљама изазвале демонстрације са људским жртвама.

Председник Светске банке, Роберт Зелик, наводи да је ризик од раста цена хране највећи изазов са којим се суочава већина земаља у развоју. У најсиромашнијим земљама, породице троше две трећине свог буџета на храну, па их ова повећања цена веома тешко погађају.

Стручњаци Светске банке наводе да у свету можда милијарду људи пати од глади. Више цене хране могле би да приморају сиромашне људе да одустану од здравственог осигурања или од даљег образовања.

Ти коментари изнети су након извештаја да климатски проблеми у кључним областима за узгајање усева као и већа потражња за храном доводе до раста светских цена пшенице, пиринча, кукуруза, шећера и других намирница.

(VOA)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер