четвртак, 18. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Светска банка: Најгора криза би требало да прође до 2010.
Хроника

Светска банка: Најгора криза би требало да прође до 2010.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 12. децембар 2008.

Према новом истраживању Светске банке, очекује се смањење трговине у свету први пут после 1982. У извештају под насловом Глобални економски изгледи, наводи се да је садашња финансијска криза изазвала нагли пад вредности робе и да ће вероватно изазвати смањење инвестиција, успоравање раста и мањи извоз из земаља у развоју.

Финансијска криза је ускомешала тржишта у богатим земљама и сада тешко погађа земље у развоју. Банке су у опасности, многе валуте су ослабиле и смањују се стране инвестиције. Аналитичар из Светске банке Ханс Тимер каже да земље које су лане добро пословале, сада доживљавају рекордни пад. „Наша студија предвиђа раст од четири и по одсто у земљама у развоју, што и даље делује високо, али је више од три одсто мање него у 2007, а то је један од најоштријих падова раста у историји“, истиче Тимер. За пад се окривљује смањење тражње у земљама у развоју. Оно је довело до наглог смањења глобалне трговине, првог после 25 година. Смањење трговине подразумева губитке у производњи и на извозним тржиштима, који онда доводе до пораста незапослености. „Успорени раст значи и успорени пораст свих доходака у земљама у развоју, укључујући сиромашне и веће стопе незапослености у земљама у развоју. То значи да ће користи које смо видели у протеклих пет-шест година - од рекордног раста у земљама у развоју - једно време стагнирати“, истиче Ханс Тимер из Светске банке.

У извештају се наводи да ће идуће године земље у развоју у субсахарској Африци доживети већи раст од многих индустријализованих земаља. Ипак, многе земље у Африци и источној Азији ће тешко долазити до готовине, будући да ће се смањити кредити у свету.

Економиста из Светске банке Ендру Бернс каже да ће боље проћи земље које се ослањају на зараду од нафте и метала. „Позитивна страна приче је то што када погледамо шта су земље-извознице извозиле протеклих 20 година, видимо да су биле много мудрије у погледу коришћења огромних прихода у поређењу са 1990-им и 1980-им“, сматра Ендру Бернс. Премда је недавни пад цена нафте узроковао појефтињење енергије и хране, Бернс каже да ће сиромашним земљама бити потребна помоћ богатих земаља да би преживеле економску кризу. Светска банка не искључује могућност глобалне рецесије, али се у извештају наглашава да би до 2010. најгоре требало да прође.

(VOA)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер