Početna strana > Hronika > Švajcarska radio-televizija: I Vučiću i Đukanoviću zapravo dobro dođe crkvena svađa, i jedan i drugi posežu za uslugama istog spin-doktora - Vladimira Bebe Popovića
Hronika

Švajcarska radio-televizija: I Vučiću i Đukanoviću zapravo dobro dođe crkvena svađa, i jedan i drugi posežu za uslugama istog spin-doktora - Vladimira Bebe Popovića

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. januar 2020.

Sukob oko crnogorskog zakona o religiji ostavlja utisak da su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović u ozbiljnom konfliktu ali obojici, suočenim protestima protiv svoje autoritarne vladavine zapravo dobro dodje crkvena svađa, kaže se u izveštaju Švajcarske radio-televizije (SRF) u kome je i ukazano da i Vučić i Đukanović "posežu za uslugama istog spin-doktora: Vladimira Bebe Popovića".

"Zapravo su i Aleksandar Vučić i Milo Đukanović poslednjih godina suočeni sa protestima protiv svoje autoritarne vladavine. Ljudi traže njihove ostavke, slobodne izbore, fer pravosuđe i okončanje korupcije. Crkvena svađa, dakle, obojici vlastodržaca dobro dođe", zaključuje se u izveštaju koji prenosi danas Dojče.

Reporter Švajcarske radio-televizije (SRF) izveštavajući o tenzijama u Crnoj Gori i Srbiji navodi da je počelo zakonom o religiji koji je doneo parlament Crne Gore prema kome crkve moraju da dokažu da su zakonski došle do svojih hramova, manastira i imanja, inače ta imovina pada u ruke države.

Dodaje se da predsednik Milo Đukanović "svesno raspiruje" strah među vernicima i sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, govoreći da se zakona plaše samo oni koji nezakonito raspolažu imovinom te objašnjavajući to događajima od pre jednog veka.

Sukobi oko pitanja vlasništva nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori pokazuju duboku podeljenost društva. Dobre argumente imaju i jedni i drugi. Rešenje je u dijalogu, smatra nemački politikolog Lazaros Miliopulos, prenosi Dojče vele.

Dodaje da se protesti održavaju širom Crne Gore i Srbije.

U beogradskim tabloidnim medijima "budi se utisak da se podjarmljuje oko trideset odsto građana Crne Gore koji sebe smatraju Srbima i da se napada srpska nacija u celosti", navodi se u izveštaju.

Navode se reči predsednika Aleksandra Vučića koji je rekao da je ugrožen opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori, ali da je važno reagovati odgovorno.

"Tipično je za Vučića", dodaje se u izveštaju, "da širi strah drastičnim rečima kako bi onda stupio na scenu u ulozi razumnog državnika koji želi da očuva mir".

"Sve to izgleda kao da su predsednici Srbije i Crne Gore u ozbiljnom konfliktu.Tu se ukazuje da obojica šefova države koriste usluge istog šaptača Vladimira Bebe Popovića. On je opran svim vodama i poznat po rafiniranim manipulacijama javnim mnjenjem,"navodi se u izveštaju.

(Dojče vele)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner