четвртак, 28. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Сва суђења у Хагу биће завршена до 2012, Караџићу до 2014.
Хроника

Сва суђења у Хагу биће завршена до 2012, Караџићу до 2014.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 09. јун 2011.

ХАГ - Сви судски процеси који се тренуто воде у Хашком трибуналу биће окончани, како се очекује, до 2012. године, осим у случају Радована Караџића, чије ће суђење трајати до 2014. године, изјавила је портпаролка Хашког трибунала Нерма Јелачић.

Она је додала да процене, које је у понедељак председник Трибунала судија Патрик Робинсон представио Савету безбедности Уједињених нација, не укључују суђење Ратку Младићу, који је ухапшен након што су те процене урађене.

Очекује се да ће половина жалбених поступака трајати након 2014. године, када истиче мандат Хашког трибунала, а евентуална жалба у случају Караџића можда и до 2018, изјавила је Јелачићева јуче на редовној конференцији за новинаре.

Према резолуцији Међународног резидуалног механизма за Кривични трибунал, сва суђења морају бити завршена до почетка рада резидуалног механизма, 1. јула 2013. године, који ће тада преузети све преостале функције трибунала.

Све жалбе које буду поднете после тог датума, биће прослеђене резидуалном механизму.

Робинсон је рекао да је разлог продужења рока за завршетак жалбених процеса у односу на првобитне процене недостатак особља у Трибуналу.

Приликом обраћања Савету безбедности, председник Трибунала је позвао земље чланице да подрже мере у циљу решавања тог питања и да помогну да Трибунал заврши свој рад благовремено и на најефикаснији начин.

Робинсон је затражио помоћ Савета безбедности и у оснивању фонда за компензацију жртвама, који би функционисао на основу добровољних доприноса.

Такав фонд је, према његовом мишљењу, од кључне важности за употпуњавање рада Трибунала и за постизање дуготрајног мира.

Извршавање казни је, такође, питање које је Робинсон изнео Савету безбедности и које захтева његову пуну подршку.

Током наредних неколико година, могуће је доношење још око 40 пресуда, што би могло да превазиђе капацитете Трибунала.

Робинсон је позвао земље чланице да склопе споразуме са Трибуналом како би казне биле спроведене и тиме успешно завршена мисија Трибунала.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер