Хроника

Сукоб полиције и демонстраната на протесту у Љубљани уочи самита лидера ЕУ

Штампа
уторак, 05. октобар 2021.

Словеначка полиција употребила је сузавац и водене топове против демонстраната на антивладином протесту у Љубљани, уочи самита лидера ЕУ. Стотине демонстраната противи се оштрим владиним мерама против коронавируса, а ово је трећи такав протест у Љубљани за месец дана.

Стотине демонстраната који се противе строгим владиним антиковид мерама сукобиле су се с полицијом данас у трећем таквом инциденту у Љубљани у последњих месец дана.

Демонстранти, који су били на Тргу Републике, тврдили су да је овог пута било мање људи јер је полиција ометала око 30 аутобуса који нису могли да иду до Љубљане. У полицији је за Н1 Словенија то демантовано.

Љубљанска полиција потврдила је за Н1 да је већ привела једну особу, репера Златана Чордића – Златка, који је демонстранте повео са Трга Републике на улице Љубљане. Полиција је одмах позвала демонстранте да се склоне, а затим је више пута употребила водене топове и сузавац. Демонстранти су се затим разбежали улицама Љубљане, јављају репортери Н1 Словенија.

Демонстранти су носили плакате са речима „Стоп корона фашизму“ и тражили једнака права за вакцинисане и невакцинисане.

Вође ЕУ данас пристижу у Словенију где ће се сутра одржати самит ЕУ-Западни Балкан.

Протест није директно везан за ЕУ самит, али су вође протеста очигледно искористиле прилику да добију већу медијску пажњу од новинара који покривају тај догађај.

Словеначка влада одлучила је да ограничи кретање у Љубљани, на Бледу и око конференцијског центра на Брду код Крања током самита ЕУ-Западни Балкан у страху да најављени протести не поремете скуп који се сматра врхунцем словеначког председавања ЕУ.

Словеначка полиција поставила је контролне пунктове и ограничила саобраћај и кретање у Љубљани и код на Брду код Крања где ће се одржати самит.

Полицијски хеликоптер надлетао је центар Љубљане док је полиција испаљивала сузавац и користила водене топове док су демонстранти покушавали да прмарширају центром града.

Словеначке власти увеле су обавезне ковид пропуснице, укључујући за одлазак на посао у свим државним фирмама. Људи морају да покажу да су или потпуно вакцинисани, или да су урадили скупи ПЦР тест.

Као велики део централне и источне Европе, Словенија последњих недеља бележи нови скок инфекција коронавируса. У земљи је потпуно вакцинисано готово 48 одсто становништва, што је мања пропорција него у многим другим ЕУ земљама.

Одлука је донесена након што је за данас најављен нови масовни протест због уводјења обавезних ковид пропусница а демонстранти су наговестили да ће покушати да ометају самит блокирањем приступних путева.

Демонстранти покушали да уђу у редакцију Н1, разбили стакло

Група демонстраната у Љубљани покушала је уторак увече да уђе у редакцију Н1 Словеније, а један од насилника је разбио и стакло на вратима наше редакције.

Пренос четвртог протеста на Тргу републике у Љубљани, који је екипа Н1  пратила уживо на wеб страници н1инфо.си, морао је бити обустављен. Поједини демонстранти покушали су да провале у просторије Н1, а новинари су успели да спрече улазак у редакцију у последњи час.

Демонстранти, које екипа Н1 није пустила у просторије редакције, су се наког тога разбеснили и разбили стакло на вратима. У просторије Н1 убачен је и сузавац.

Подсетимо, словеначка полиција употребила је сузавац и водене топове против антивладиних демонстраната у главном граду Љубљани, где су се окупили уочи великог самита ЕУ-Западни Бакан. Стотине демонстраната који се противе строгим владиним антиковид мерама сукобиле су се с полицијом данас у трећем таквом инциденту у Љубљани у последњих месец дана.

(РТС, Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]