Početna strana > Hronika > Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Hongkongu, uprkos postavljenim barikadama policija ispraznila zgradu, a letovi su obustavljeni
Hronika

Sukob policije i demonstranata na aerodromu u Hongkongu, uprkos postavljenim barikadama policija ispraznila zgradu, a letovi su obustavljeni

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. avgust 2019.

Posle žestokog sukoba sa demonstrantima, koji su drugi dan zaredom blokirali aerodrom u Hongkongu, policija je uspela da isprazni zgradu i da uspostavi red, ali još nije poznato kada će biti normalizovan saobraćaj.

Zbog odluke demonstranata da blokiraju aerodrom u ponedeljak i utorak otkazano je više stotina letova, zbog čega su se i putnici sukobljavali sa ljudima koji su ih na silu sprečavali da krenu kao izlaznim terminalima, preneo je AP.

Policija se sa demonstrantima  najpre sukobila ispred aerodromske zgrade, a kada je u zgradi napadnut i povređen čovek koga su demonstranti optužili da je kineski agent, pripadnici jedinice za razbijanje demonstracija uspeli su da uđu u zgradu, uprkos postavljenim barikadama.

Demonstranti su čoveka koga su optužili da je tajni agent vezali konopcem i oborili na pod, a onda su počeli da ga šutiraju, mada je bilo i onih koji su to pokušali da spreče.

Policija je na kraju uspela da uvede lekare Hitne pomoći, koji su povređenog čoveka izneli na nosilima.

Demonstranti, između ostalog, traže demokratske reforme i nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Posle kratkog perioda tokom kojeg su avioni danas poletali i sletali, aerodrom je objavio da je "ček-in" za odlaske obustavljen od 16.30 po lokalnom vremenu, a da letovi na kojima je taj proces završen neće biti odloženi. Do popodneva je otkazano više od 100 letova.

Zvaničnici aerodroma naveli su da ne očekuju da demonstracije utiču na dolaske aviona, iako su desetine takvih letova već otkazane.

Najmanje tri koncerta na kojima je trebalo da nastupe strani izvođači otkazana su zbog blokade aerodroma.

Aerodrom je jutros otvoren, dan pošto su demonstranti primorali na zatvaranje jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta na svetu. Juče je zbog protesta otkazano više od 200 letova, a aerodrom je zatvoren. Blokada međunarodnog aerodroma predstavlja eskalaciju letnjih demonstracija u Hongkongu protiv erozije sloboda koje su njegovim građanima obećane 1997. godine, kada je komunistička Kina preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Kineska vlada je okarakterisala protestni pokret u Hongkongu kao nešto što se približava "terorizmu" koji predstavlja "egzistencijalnu pretnju" građanima te teritorije. Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije pošto su demonstranti juče primorali aerodrom na zatvaranje. Ona je novinarima rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da policija na protestima koristi "najmanji nivo sile" u teškim okolnostima.

Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja često postaju nasilni u poslednje vreme. Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i molotovljeve koktele na policijske stanice. Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobadjanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata.

Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u narednih 50 godina od 1997. kada je Velika Britanija predala tu teritoriji Kini.

(Beta, Fonet)