Početna strana > Hronika > Suđenje žandarmima za napad na Anreja Vučića i Predraga Malog: Komandant jedinice – Intervencija policije bila opravdana!; Prisutne bile i navijačke grupe, legitimisan i sin Aleksandra Vučića
Hronika

Suđenje žandarmima za napad na Anreja Vučića i Predraga Malog: Komandant jedinice – Intervencija policije bila opravdana!; Prisutne bile i navijačke grupe, legitimisan i sin Aleksandra Vučića

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Do žandarma nikada nije stigla informacija da će vojna lica biti na zadatku u vreme Parade ponosa 2014. godine, rekao je na sudu Senad Koštić, tadašnji komandant jedinice koja je optužena za napad na Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojicu vojnih policajaca koji su u tom trenutku bili sa njima.

Koštić je bio i glavnokomandujući svima koji su tu Paradu ponosa obezbeđivali.

Kako je rekao, neposredno pre tog incidenta, policajci su primetili osobu koja je snimala i beležila sve njihove aktivnosti i procenjivala sposobnoat jedinica, a za koju se nakon legitimisanja utvrdilo da je vojno lice, ali bez ovlašćenja za rad, pa je pozvana vojna policija.

Zbog toga je Koštić svima u obezbeđenju Parade ponosa naredio da posebno obrate pažnju na pripadnike vojske i da, u takvom slučaju, odmah pozovu vojnu policiju.

On je podsetio i na okolnosti u kojima je parada ponosa organizovana, da je to prvi odobren skup LGBT osoba nakon 2010. godine kada je povređen veliki broj pripadnika policije, pa i niških žandarma.

Bile su tu navijačke grupe koje su pravile probleme. Legitimisan i maloletnik za koga se naknadno ispostavilo da je sin Aleksandra Vučića, Danilo

I ovoga puta, kako je rekao Koštić, bile su tu navijačke grupe koje su pravile probleme, apostrofirajući navijačku grupu FK Rad, dodajući da je tada legitimisan i jedan maloletnik za koga se naknadno ispostavilo da je sin Aleksandra Vučića, Danilo.

Koštić je još rekao da smatra da su policajci dobro postupili, kao i da ne smatra da su upotrebili prekomernu silu. Kako je rekao, na osnovu iskustva, kada neko baca neki predmet na pripadnika policije, kao što je Vučić gađao žandarma flašicom, očekivano je da on odgovori, ovoga puta korišćenjem palice.

Međutim, kako je rekao, nije stigao da uradi procenu njihovog rada jer je u roku od dva, tri dana sklonjen sa mesta komandanta jedinice, a ubrzo i penzionisan.

Kada neko baca neki predmet na pripadnika policije, kao što je Andrej Vučić gađao žandarma flašicom, očekivano je da on odgovori

U nastavku suđenja pregledani su i snimci incidenta koje je zabeležila televizija N1 i izdvojeni posebni kadrovi koji obema stranama služe da pokušaju da dokažu svoje tvrdnje. Tužilaštvo smatra da su žandarmi prekoračili ovlašćenja, a odbrana da nisu.

Pripadnici Žandarmerije odbili su mogućnost da iznesu odbrane na početku suđenja. Zbog toga su na prethodnom ročištu pročitani njihovi iskazi sa prvog suđenja. Oni su se izjasnili da su tog 28. septembra 2014. postupili po zakonu, i da nisu počinili krivična dela: napad na vojna lica, zlostavljanje i mučenje, koja im se stavljaju na teret.

Ukinutom presudom, šestorica žandarma osuđena su na šest meseci zatvora, uslovno na dve godine, a jedan na osam meseci uslovno, dok je u potvrđenom delu jedan žandarm oslobođen.

U nalogu za ponavlajnje suđenja između ostalog se zahteva da se razjasni celokupna situacija, odnosno da se saslušaju neposredne starešine optuženih žandarma o tome da li je upućen poziv za pomoć, kakva su bila ovlašćenja žandarma na terenu i druge nejasnoće.

(N1)