Хроника

Суђење Радовану Караџићу: Одбрана у завршној речи - нема доказа за геноцид

Штампа
четвртак, 02. октобар 2014.

Хаг -- Бранилац Радована Караџића, Американац Питер Робинсон затражио је од суда да одбаци другу тачку оптужнице која бившег председника РС терети за геноцид.

Робинсон је рекао да тужилаштво никако није доказало да је Караџић имао намеру да уништи муслимане у целој Босни, што би било неопходно за доказивање одговорности за геноцид.

Робинсон је додао да је 26 сведока одбране потврдило да Караџић није знао за дешавања у Сребреници.

Подсетимо, бивши председник РС Радован Караџић рекао је, јуче, да није крив за злочине за које је оптужен, али да преузима моралну одговорност за злочине Срба у БиХ.

Он је у својој завршној речи истакао да се пред Међународним судом за ратне злочине почињене у бившој Југославији суди целом српском народу.

Караџић је оптужен за геноцид, злочине против човечности и кршења закона и обичаја ратовања у Босни и Херцеговини између 1992. и 1995. године.

Ухапшен је у Србији након година скривања и пребачен у Хаг 30. јула 2008. године, док му је суђење по 11 тачака оптужнице почело 26. октобра 2009. године. Тужилаштво је изношење доказа окончало 25. маја 2012. године, после сведочења 195 сведока.

Изношење доказа одбране отпочело је 16. октобра 2012. године и завршено је 1. маја ове године, после сведочења 238 сведока, наведено је у саопштењу Хашког трибунала.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]