Početna strana > Hronika > Suđenje Radovanu Karadžiću: Odbrana u završnoj reči - nema dokaza za genocid
Hronika

Suđenje Radovanu Karadžiću: Odbrana u završnoj reči - nema dokaza za genocid

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 02. oktobar 2014.

Hag -- Branilac Radovana Karadžića, Amerikanac Piter Robinson zatražio je od suda da odbaci drugu tačku optužnice koja bivšeg predsednika RS tereti za genocid.

Robinson je rekao da tužilaštvo nikako nije dokazalo da je Karadžić imao nameru da uništi muslimane u celoj Bosni, što bi bilo neophodno za dokazivanje odgovornosti za genocid.

Robinson je dodao da je 26 svedoka odbrane potvrdilo da Karadžić nije znao za dešavanja u Srebrenici.

Podsetimo, bivši predsednik RS Radovan Karadžić rekao je, juče, da nije kriv za zločine za koje je optužen, ali da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u BiH.

On je u svojoj završnoj reči istakao da se pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji sudi celom srpskom narodu.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svedočenja 195 svedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svedočenja 238 svedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

(B92)