Početna strana > Hronika > Studenti "1 od 5 miliona": Preuzeli smo potpunu kontrolu nad celom zgradom Rektorata, pozivamo kolege i profesore da nam se pridruže
Hronika

Studenti "1 od 5 miliona": Preuzeli smo potpunu kontrolu nad celom zgradom Rektorata, pozivamo kolege i profesore da nam se pridruže

PDF Štampa El. pošta
subota, 14. septembar 2019.

Studenti "1 od 5 miliona" saopštili su da su u 16 časova preuzeli kontrolu nad celom zgradom Rektorata Univerziteta u Beogradu i pozvali su svoje kolege i profesore da im se pridruže.

"Studenti #1od5miliona koji su juče sa svojim kolegama i profesorima stupili u blokadu Rektorata BU upravo su preuzeli kontorlu nad celom zgradom Rektorata zato što im je tokom prethodne noći bilo ugroženo pravo na slobodu kretanja", navodi se u saopštenju.

 Studenti su zamolili, kako se dodaje, sve radnike koji su u tom trenutku bili u prostorijama Rektorata da ih napuste dok su nadzorne kamere blokirali.

"Sada studenti odlučuju o tome ko ulazi i izlazi iz zgrade Rektorata. Uprava i zaposleni ne mogu ući bez prethodnih pregovora, a studenti pozivaju sve svoje kolege i profesore da im se pridruže u ovim vanrednim okolnostima, a građane da ih podrže svojim dolaskom", navodi se.

Oni su jopš saopštili i da smatraju da je "nečinjenje i nereagovanje uprave Rektorata i rektorke BU Ivanke Popović prilikom upada aktivista Srpske napredne stranke koji su napali studente tokom blokade Rektorata jasan znak da je autonomija Univerziteta narušena i ugled ove institucije tom prilikom ukaljan".

Udruženje "Jedan od pet miliona" saopštilo je ranije da su studenti iz tog udruženja noć proveli zaključani u zgradi Rektorata, ocenivši da im je na taj način, "zabranom ulaska i izlaska u Rektorat", narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja.

Od učesnika blokade je, kako su naveli, traženo da pri izlasku iz Rektorata Univerziteta u Beogradu upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza, što su, kako navode, odbili jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja.

Studenti "1 od 5 miliona" noć proveli zaključani u zgradi Rektorata

Udruženje "Jedan od pet miliona" saopštilo je da su studenti iz tog udruženja noć proveli zaključani u zgradi Rektorata, ocenivši da im je na taj način, "zabranom ulaska i izlaska u Rektorat", narušeno osnovno ljudsko pravo – sloboda kretanja.

Od učesnika blokade je, kako se navodi u saopštenju tog udruženja, traženo da pri izlasku iz Rektorata Univerziteta u Beogradu upišu svoje ime na spisak kako bi ih čuvar identifikovao prilikom ponovnog ulaza, što su, kako navode, odbili jer pruža mogućnost zloupotrebe i targetiranja.

"Pozivamo sve studente, profesore, naučne radnike i sve građane da dođu, podrže i zaštite studente", piše u saopštenju.

Studenti iz udruženja "Jedan od pet miliona" u petak su sa kolegama, profesorima i javnim ličnostima počeli blokadu Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Njihovi osnovni zahtevi su da rektorka Ivanka Popović na RTS-u zatraži od premijerke Ane Brnabić razrešenje dužnosti ministra finansija Siniše Malog, kao i da im se ne remeti nastavna godina zbog održavanja Univerzijade, iduće godine u Beogradu.

Pred početak blokade, u Rektorat je došla i grupa koja se predstavila kao Nezavisna studentska organizacija, i koja je pokušala da spreči blokadu studenata. Među "studentima" su se našla i starija lica koja su sama izjavila da su poslata od "stranke Aleksandra Vučića".

N1: „Spontano okupljeni građani“ - u ime Srpske napredne stranke

Kako je javio reporter N1, ispred Rektorata se, pored studenata, okupila još jedna grupa građana koja je zviždala studentima, a bilo je i dobacivanja i međusobnog guranja. Oni, uglavnom, nisu hteli da govore za medije, ali su pojedini rekli da su tu u ime Srpske napredne stranke.

N1: Jeste li vi profesor?

"Ne ne ne, ja sam samo stranka. Nisam profesorka".

N1: Šta radite ovde?

"Pa kao stranka smo pozvani da dođemo".

N1: Koja stranka?

"Aleksandra Vučića. Mi smo pozvani da dođemo, odavde nas je neko pozvao".

N1: Koji je interes stranke Aleksandra Vučića da budete ovde?

"To morate dalje da tražite odgovor, ne od mene".

(N1, Beta)