Početna strana > Hronika > Stjepan Mesić: Branimir Glavaš je slobodan građanin
Hronika

Stjepan Mesić: Branimir Glavaš je slobodan građanin

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. maj 2009.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić nije želeo da komentariše presudu Branimiru Glavašu, koji je osuđen na 10 godina zatvora kao prvooptuženi za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Mesić je takođe rekao da ne zna da li je Glavaš pobegao u BiH, kako tvrde mediji.

- Nemam pojma da li je Branimir Glavaš pobegao i ne znam gde se nalazi. Dok god mu se ne oduzme imunitet, Glavaš je slobodan građanin - dodao je Mesić.

Ni na pitanje da li će, s obzirom na presudu, Glavašu biti oduzeta odlikovanja, Mesić nije imao odgovor.

Hrvatski elektronski mediji su javili da je Glavaš pobegao u mesto Ljubuško u Bosni i Hercegovini. Pozivajući se na nezvanične informacije, HRT je javio da je Glavaš rano prekjuče napustio Osijek, gde živi, a da je preksinoć, oko 18.30, navodno, viđen u Tomislavgradu u BiH da ispija kafu. Viđen je i u obližnjem selu Grabovici, gde se nije skrivao od pogleda znatiželjnika.

Sanela Dujković, portparolka Granične policije BiH, rekla je da granična policija nije dobila zvaničan dopis od policijskih organa Hrvatske o Glavaševom prelasku u BiH. Prema nezvaničnim podacima, Glavaš, čiji su roditelji poreklom iz Drinovaca kod Gruda, ima dvojno državljanstvo, koje je nedavno stekao, a prijavljen je na adresi u Ljubuškom.

Branimir Glavaš je osuđen zbog ubijanja srpskih civila u Osijeku 1991. godine. Zbog poslaničkog imuniteta, Glavaš se branio sa slobode i nije imao obavezu da prisustvuje izricanju presude. Posle izricanja nepravosnažne presude, hrvatskom Saboru je upućen zahtev Županijskog suda da se poslaniku Glavašu ukine imunitet, kako bi mogao da bude pritvoren do pravosnažnosti presude. Zahtev za pritvaranje je dostavljen Mandatno-imunitetnoj komisiji Sabora u petak posle podne. Radno vreme parlamenta je već bilo završeno, tako da ovaj zahtev neće moći da bude uručen pre ponedeljka, saopšteno je iz saborske komisije. Mediji navode da je Glavaš iskoristio tu „pravnu rupu" da pobegne i time izbegne zatvorsku kaznu.

Hrvatskom kruže DVD-jevi sa snimkom govora u kome Glavaš tvrdi da je hapšen i osuđen bez razloga, dokaza i argumenata. U ovom video-materijalu, koji je sin Branimira Glavaša prekjuče delio ispred sudnice, Glavaš poručuje da neće dozvoliti da „po treći put bude uhapšen". Na snimku, on hrvatskog premijera Sanadera naziva monstrumom i mafijašem, tvrdeći da je vršio pritisak da bude osuđen.

Poruku Glavaš završava sa: „Ovo nije zbogom, ovo je do viđenja".

(Pres)