Хроника

Стивен Мнучин: Ако се не постигне трговински договор на предстојећем самиту Г20 у Јапану, Трамп ће са задовољством увести нове увозне таксе Кини

Штампа
понедељак, 10. јун 2019.

 Амерички министар финансија Стивен Мнучин изјавио је да ће председник САД Доналд Трамп "са задовољством" увести нове увозне таксе Кини, ако с председником те земље Си Ђинпингом не успе да постигне трговински договор на предстојећем самиту Г20 у Јапану.

- Постигнут је велики напредак и мислим да је 90 одсто споразума било договорено. Кина је оспоравала неке ствари, али су захтеви Пекинга одбијени - казао је Мнучин за ЦНБЦ, преноси Глас Америке.

Амерички председник већ је донео одлуку да се уведу тарифе на кинеску робу из увоза вредну 200 милијарди долара, а најављује и да ће, ако не буде договора, увести и додатне царине на робу вредну 325 милијарди долара - чиме би били обухваћени буквално сви производи које Кина извози у САД.

- Прекинули смо преговоре - казао је Мнучин и истакао да све даље зависи од Трамповог сусрета са Сијем у Осаки на самиту Г20 крајем јуна.

Мнучин је навео да ће договор са Кином бити постигнут "ако она то заиста жели, а ако не - да ће се наставити са увођењем тарифа".

Пекинг и Вашингтон преговарају већ месец дана о трговинском споразуму, али договора нема. Међународни монетарни фонд је раније упозорио да би спор Кине и САД око тарифа могао да смањи глобални економски раст у 2020. за пола процентних поена.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]