Хроника

Стево Пендаровски мандат за састав нове владе Северне Македоније поверио Зорану Заеву

Штампа
четвртак, 13. август 2020.

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски уручио је мандат за формирање владе лидеру и посланику СДСМ, бившем премијеру, Зорану Заеву.

Заев је мандат добио у име коалиције "Можемо", која је освојила највише посланичких места у Собрању на ванредним парламентарним изборима.

Он има 20 дана да формира коалициону владу, али је река да још трају преговори о формирању нове парментарне већине.

Заев је рекао да је "уверен" да ће то бити "стабилна владу с пуним четворогодишњим мадатом, која ће продужити прави пут који води ка ЕУ и која ће развијати концепт 'Једно друштво за све', ослобођено било каквих национализама и етничких предрасуда".

Лидер СДСМ је на премијерском месту био од 31. маја 2017. до 4. јануара ове године, када је поднео оставку да би била формирана техничка влада за припрему и спровођење ванредних парламентарних избора.

На тим изборима, који су после одлагања због епидемије коронавируса, одржани 15. јула, коалциија СДСМ "Можемо" је освојила 46 мандата, а ВМРО ДПМНЕ 44 у парламенту са 120 места.

Највећа албанска партија, ДУИ, има 15 посланика, коалиција Алијанса за Албанце - Алтернатива 12, партија "Левица" два, а Демократска партија Албанаца једног посланика.

ВМРО ДПМНЕ оптужила Пендаровског за кршење устава

Македонска опозициона партија ВМРО ДПМНЕ оптужила је данас председника Северне Македоније Стеву Пендаровског да је прекршио Устав давањем мандата за формирање нове владе лидеру владајуће СДСМ Зорану Заеву, иако он није доказао да је обезбедио парламетарну већину.

Након састанка са Пендаровским, лидер ВМРО ДПМНЕ Христијан Мицкоски је рекао је мандат дат да би се "купило време" и "дала подршка влади СДСМ и Зорану Заеву, за коју је очигледно да је у овом тренутку нема".

"На жалост, као много пута у прошлости тако су и овај пут приватизоване институције и заробљене за лични интерес, а на рачун интереса градјана. Данас је посланик Зоран Заев добио мандат након што је уверио председника Стеву Педаровског да ради на парламентарној већини", рекао је Мицкоски и истакао да његова странка "од данас замрзава однос и комуникацију" са председником Северне Македоније.

Пендаровски је данас у подне дао мадат за формирање владе лидеру СДСМ и бившем премијеру Зорану Заеву, уз објашњење да мандат добија у име коалиције "Можемо" која је освојила највише мадата на ванредним парментарним изборима.

Након тога је у 15.30 лидер ВМРО ДПМНЕ Мицкоски, са новим посланицима те странке, дошао у председничку резиденцију "Вила Водно" да оспори тај потез Пендаровског и затражи образложење.

Председник Северне Македоније је после састанка изјавио да не може да чува мадат у фијоци и да мора да га додели у року од 10 дана од верификивања мадата посланицима у парламенту.

(Бета) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]