Хроника

Стејт департмент: Предстојеће заједничке војне вежбе Русије и Белорусије могу послужити руској страни као изговор за напад на Украјину

Штампа
среда, 19. јануар 2022.

 ВАШИНГТОН – Америчке власти сматрају да предстојеће заједничке војне вежбе оружаних снага Русије и Белорусије могу послужити руској страни као изговор за напад на Украјину са севера, изјавила је висока званичница Стејт департмента.

„Забрињавају извештаји о кретању руских трупа према Белорусији, наводно у оквиру редовно заказане заједничке војне вежбе у веома осетљивом тренутку, наравно изазивају забринутост да би Русија могла да стационира своје трупе у Белорусији под маском заједничких војних вежби, а заправо би могла да нападне Украјину са севера. Учешће Белорусије у таквом напад би било потпуно неприхватљиво”, упозорила је она, пренео је Танјуг.

Званичница Стејт департмента још тврди да предложене измене Устава Белорусије садрже формулацију која се може интерпретирати као „отварање пута Русији за распоређивање гарнизонских снага на територији Белорусије”, али и за распоређивања руског нуклеарног оружја на територији Белорусије.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]