Početna strana > Hronika > Stejt department: Nemamo nameru da razgovaramo sa iračkim vlastima o povlačenju američkih vojnika
Hronika

Stejt department: Nemamo nameru da razgovaramo sa iračkim vlastima o povlačenju američkih vojnika

PDF Štampa El. pošta
petak, 10. januar 2020.

 Vašington -- SAD nemaju nameru da razgovaraju sa iračkim vlastima o "povlačenju američkih vojnika" koje je zatražio irački premijer, saopštio je Stejt department.

Prelazni irački premijer Adel Abdul-Mahdi zatražio je od Vašingtona da počne da radi na mapi puta za povlačenje američkih trupa iz Iraka.

Stejt department je u petak jasno odbio taj zahtev navodeći da je prisustvo američkih vojnika presudno za borbu protiv grupe Islamska država i da neće da razgovara o njihovom povlačenju.

"Bilo kakva delegacija poslata u Irak bila bi posvećena tome kako da preispitamo naše strateško partnerstvo, ne da razgovaramo o povlačenju trupa nego o ispravnom i odgovarajućem položaju naših snaga na Bliskom istoku", rekla je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

"Želimo da budemo prijatelj i partner suverenom, imućnom i stabilnom Iraku", dodala je ona.

Mahdijev zahtev podstaknut je američkim napadom dronom 3. januara u Bagdadu u kome je ubijen visoki iranski general Kasem Solejmani.

Irački premijer je u telefonskom razgovoru sinoć rekao američkom državnom sekretaru Majku Pompeu da nedavni američki napadi u Iraku predstavljaju neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i kršenje njihovih bezbednosnih dogovora, saopšteno je iz kancelarije iračkog premijera.

On je pozvao Pompea da pošalje izaslanike u Irak da pripreme mehanizam za sprovođenje rezolucije iračkog parlamenta o povlačenju stranih trupa, navodi se u saopštenju.

Iračani su besni i osećaju se bespomoćno zato što su uhvaćeni u sred borbi između dva najbliskija saveznika Bagdada, Amerikanaca i Iranaca. Abdul-Mahdi je rekao da odbacuje sva kršenja iračkog suvereniteta, kao i iranske i američke vazdušne udare.

(Beta-AP)