Хроника

Стејт департмент: Народ Венецуеле заслужује да живи у демократији и слободи - време је да почне организована транзиција ка новој влади

Штампа
субота, 12. јануар 2019.

 Администрација америчког председника Доналда Трампа појачала је критику венецуеланског вође Николаса Мадура и изричито се заложила за формирање нове владе у тој земљи.

Стејт депатмент је у саопштењу навео да је време да се "почне организована транзиција ка новој влади".

У саопштењу се понавља америчка подршка Хуану Гуаиду, шефу венецуеланског Конгреса, у којем опозиција има већину. Гуаидо је рекао да је спреман да привремено обавља дужност председника и да замени Мадура.

Ово је најновија у низу америчких критика Мадура чија је инаугурација за нови председнички мандат у четвртак осуђена као нелегитимна.

"Народ Венецуеле заслужује да живи у слободи у демократском друштву где постоји владавина права. Време је да се почне организована транзиција ка новој влади", рекао је портпарол Стејт департмента Роберт Паладино у саопштењу.

Он је додао да САД подржава позив Националне скупштине да сви грађани Венецуеле раде заједно у миру да поврате уставну владу и изграде бољу будућност.

Он је рекао да ће влада САД наставити да користи сву тежину своје економске и дипломатске моћи да изврши притисак за враћање демократије у Венецуели.

Саопштење је објављено у Абу Дабију, где државни секретар САД Мајк Помпео борави у посети.

(Бета-АП)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]